Lapin Lumirastit

Nu har årets sista skidorienteringstävlingar avgjorts och det var i stortävlingen Lapin Lumirastit som i år hölls i Keminmaa endast några få mil från Svenska gränsen.
Vi var några tappra svenskar som ställde oss på startlinjen mot en hel arme finnar så vi var kanske inte så kaxiga på förhand, eller jo det var vi men vi kanske inte borde varit det.

Första dagen (fredag 21/3) åkte vi ett kval på förmiddagen och sedan final på eftermiddagen, i sprint. Vi märkte ganska snabbt, efter ungefär 1 sekund, att det var extremt svårt och således bommades det frisk när koncentrationen inte var på topp. Joel skötte sig i allafall bäst och var ca 1 minut bakom dom bästa finnarna, för dagen Matti K.

Nästa dag var det långdistans! Fortfarande lika tätt spårsystem något som personligen inte roar mig så mycket men imponerande att se hur fort dom finländska speciallisterna åker. snabbast idag var en överlägsen Jari Sippälää. Joel var återigen bästa svensk, dock 7 minuter efter segraren.

Sista dagen! Och jakstart stod på schemat. Joel S gick ut i ett getingbo med starka världsåkare och han var enligt egen utsago stark som en björn! tyvär stämplade han fel! Själv gick jag ut ungefär samtidigt som arrangörerna började plocka ihop stadion och detta lopp blev ungefär i klass med dom andra.

Nu var det slut och alla åkte hem, dock var jag sugen på revanch och att slippa läsa karta så dagen efter (måndag 24/3) begav vi oss mot Ylitornio och sista deltävlingen i längdåkningens motsvarighet till Lapin Lumirastit, torniolaaksan hiihto cup!
10 KM F stod på programmet och motståndet var "hyfsat" med några OS medaljörer och WC stjärnor på plats. Banan var underbart vacker och förhållande var på topp och även min kropp så det blev ett av årets bästa lopp och en 16 plats 1,38 efter Jakk Meä.

MVH Daniel Nordebo

50 år

Idag fyller förbundskapten Sture Noren 50. 

Sture har varit en stor anledning till våra framgångar senaste säsongen, och vi hoppas å det grövsta att han fortsätter även nästa säsong. 

Ett stort GRATTIS från oss åkare i skidolandslaget!


341426-124

En trött hjälte!


Rapport från Boden

Precis som Danne skrivit nedan så avgjordes sista deltävlingen i Svenska skidO-cupen i Boden under helgen som var. Och här kommer, som sig bör, en kort rapport från tävlingarna.

Pagla skidstadion 15-16/3
Lördag morgon; WRE, medeldistans och skare var förutsättningarna. Svensk seger i damklassen, norskt i tät i herrklassen. Josefine Engström(Alfta) och Lasse Moholdt(Wing) var de starkaste och smartaste under förmiddagen.

Lördag eftermiddag; Sprint och skare. Josefine visade än en gång styrka när hon plockade hem damklassen. Granath tog lite revanch och piskade upp norrmannen och de övriga efter ett stabilt lopp.

Lördag kväll; Kamratmiddag och prisutdelning på Hotell Bodensia. Det bjöds grekisk buffé, och det var gott!

Söndag förmiddag; Stafett stog på programmet och solen sken. Skare även idag gjorde att det blev tätt och rafflande, framförallt i täten. Domnarvet med Nilsson och Granath vann, men blev pressade ända in till mållinjen av det norska laget Wing. Damklassen blev minst lika spännande när helgens suverän Josefine gick ut ett par minuter efter ledande Midälva, och kom nästan ikapp. Men Elin i Midälvas lag visste hur mycket hon behövde ta i för att vinna och skar mållinjen några meter före Alfta. Johanna Edin var andra delen i Midälvas lag.

Tack Boden för fina tävlingar!

Boden bjöd på fina förhållanden, mycket snö, roliga banor, trevlig kamratmiddag, till och med bra väder hade de rutinerade arrangörerna fixat. Det enda man kan klaga på var den dåliga uppslutning bland elitåkarna. Precis som Danne skrev här nedan så är det nånting som inte är bra.
Sverige-cup finalen går som WRE, och bara 7st anmälda i H21. En tråkig siffra tycker jag. Längd-SM, OL-säsong, lång resa är några av "skälen" till att inte komma till Boden och delta i finalen.  Hur ska man då komma till rätta med detta problem? Svårt! Att ha avslutningen i Dalarna som Danne föreslog tror jag kan bli svårt, p.g.a rådande snötillgång. Det är också svårt att anpassa programmet efter alla andra idrotter. Jag tror att SM-status på sista deltävlingen skulle dra lite mer folk.

Disskutera gärna i kommentarsfältet hur Du vill att avslutningen på säsongen ska se ut.

Tack och bock! // Joel

Secret weapons...

image122

...manufactured in the great country of Kazakhstan and their superior industry!!!


Svenska SkidO Cupen

I helgen har Svenska SkidO Cupen avgjorts i Boden. Dessa tävlingar lockade ungefär 4-5 svenska startande i varje klass. Detta trots att tävlingen arrangeras av några välmeriterade klubbar, har ett bra upplägg och kan bjuda på bra snöförhållanden. Dessutom ligger Boden relativt lättillgängligt med stambanan i stan och flygplats inom 30 minuters resa.
Då kan man fråga sig varför det inte kommer fler startande??

skido.nu kom det idag ut en artikel om just detta ämne.

Där står det lite vettigt och det visar att det i allafall finns en drivkraft att förbättra Svenska Cupen i framtiden. För som det är nu kan det inte fortsätta om sporten inte helt ska dö ut.
 
Jag har funderat lite hur man ska kunna lösa detta problem.

För det första förstår jag inte hur den person som bestämde att lägga en sverige-cup i skidO samtidigt med ett SM / JSM i längd har tänkt. Dessa två idrotter som är så lika varandra som det går att komma, och dessutom ligger under samma förbund, ska väl inte ha värdetävlingar samma helg?? När det dessutom är så lätt att planera så att man undviker krockar, ja då förstår jag ingenting. Redan nu i veckan har stomprogrammet för nästa års längdtävlingar kommit ut (läs Här), detta gör att det borde vara enormt lätt att planera ut fem helger (SM+sverigecup) med skidorienteringstävlingar till nästa år, utan krockar. 

Trots det jag skrev i början, med fina transportmöjligheter, så är det nog många som drar sig för att åka till Norrbotten och tävla i mitten av mars. I stort sett alla av Sveriges skidO-elit bor ju i Dalarna (Mora och Falun/Borlänge) och därför är det kanske rimligt att lägga avslutningshelgen i Dalarna, och hellre lägga "Norrbottenstävlingen" i början av vintern då motivationen hos de aktiva är större och reslusten starkare. 

I skido.nu artikel står det att förra året i Luleå under samma helg, så var det betydligt större startfält. Detta är pga att det då var en SM-distans. Detta gör det mycket mer prestigefullt och lockar lite mer folk. Svenska cupen är det nog inte många som bryr sig om igentligen ett år som detta när det delas ut 0 kr i prispengar. Man blir inte rik på skidorientering och att ta ledigt en dag från jobbet kanske inte så många tycker är värt för att få åka några tävlingar.

En sista sak jag har att säga är att detta problem är ju inte bara tråkigt för de aktiva som missar tävlingar, utan även (framförallt?) för arrangörerna som gör ett jättejobb och planerar för bra tävlingar i perfekt skidO-terräng, och sen kommer det inga startande! Tappar klubbarna suget att fortsätta arrangera tävlingar, ja det gynnar ju inte direkt denna fina idrott.

Det var allt jag hade att säga för idag.

Daniel Nordebo

Världens ände...

Efter långa diskussioner har vi kommit fram till att vi har tävlat i världens ände! Tävlingsplatsen ligger i slutet av en liten väg och denna väg leder från ödsliga byar och städer till ännu ödsligare platser och vidare till världens ände. Platsen där vc-finalerna avgjordes. Här följer lite bilder från sista tävlingsdagen.

image114
Segrarlaget! Jag, Påsen och JG. Observera att bilden är tagen strax efter målgång:)

image115
Glad förstasträcksåkare. JG visade vad han går för!

image116
Påsen jublar efter en strålande andra sträcka!

image117
Jag spänner musklerna påväg mot sista!

image118
Superhjältarna!!! Vilka ledare. Kanonskidor och full service hela veckan. TACK!

image119
Ännu en hjälte! Petad till andralaget men offrade sig för förstalaget. JG märkte sent att det var så lösa spår att vanliga trugor inte fungerade. Han hade inte tid att byta trugor då men Åslund rusar tillbaka till vallaboden, byter JGs trugor och rusar tillbaka. JG hinner få sina stavar med nya trugor medan Åslund missar starten med 15s. Stort av Åslund!!!

image120
JG och jag med internettanten. Hon regerade dansgolvet på banketten;)

image121
Tonna i Sverigekläder!!!

Hoppas flyget kan lyfta i morgon. Finland är försenade från flygplatsen idag. JG börjar bli nervös. Åslund funderar på att stanna här ett halvår. Han tror träningen skulle fungera mycket bra då!

/Ericek

We singing in the rain!!

Hällregn och fem grader varmt men vi är glada. Vi lyckades vinna dagens stafett med bred marginal och tog därmed hem stafettcupen också.

Förutsättningarna för dagen var inte de bästa. Det var lösa spår och sugföre till följd av regnet. Strålande instatser av ledarna gjorde att vi hade lite försprång på konkurrenterna redan före start. Sture tillverkade monstertrugor ala vologda 01 och både lasse och sture har fixat kanonglid på skidorna, som vanligt!

Johan inledde mycket stabilt med att vara inne ca minuten efter. När han dessutom verkar ha haft hyfsat lång gaffel så var det bäddat för succe! Peter fortsatte med att ha bästa sträcktid och ta upp oss i ledning. Ut på sista åkte jag och Kirill samtidigt. Vi hade dessutom samma gaffel till en början. Min taktik var att gå förfullt från start och möra honom. Det lyckades och ala Hammer slaktade jag honom i backarna. Andra halvan av banan var jag helt ensam och när jag hade kortgaffel var det ingen som kunde ta in någon tid.

Bilder kommer i morgon. Nu är det bankett och mycket att fira!

Rollen

"Du gamla du fria..." som vanligt!

Påsen grejade segern. På årets elva individuella världscuplopp har det blivit nio svenska segrar!
image111
Påsen tar årets tredje individuella seger!

"Idag fick jag äntligen till ett lopp utan misstag" var Påsens kommentar efter loppet. När han gör dessa lopp är han svårstoppad. Dagens bana var som vanligt här i Kazakstan mycket bra, med kluriga vägval och intensiv orientering. För mig var det lite för svårt att ladda om efter lången men jag gjorde ändå ett hyffsat lopp. JG visade att lången bara var en tillfällighet men Famous missade för mycket i början.

Publiken är mycket hängiven och det blir mycket autografskrivande:) I morgon hoppas vi på mer men det är några tuffa lag vi möter...
image112image112
Jiri Bouchal (cze) och JG uppvaktas av autografjägare:P


Rollen

DUBBEL!!

Skriver detta innan dagens lopp är avgjort men det ser ut som Påsen tar hem det! Han har iaf slagit Lamov och säkrat andraplatsen i totalcupen:) Dubbel till Sverige! Nu får vi göra det svårt för de andra i morgon också...

Det kommer en utförligare rapport om dagens lopp när det är avgjort. Men Påsen var mycket nöjd.

Gårdagens turisttur bjöd inte på någon Borat utan ett museum och ett konstgalleri. Kanske inte det roligaste jag varit med om men ett bra tidsfördriv iaf. Hela gårdagen var varm och rapporterna sa att spåren var mycket lösa. Den rutinerade Famous plockade fram "Vologda"-trugorna utifall att det skulle vara lika idag. I natt var det dock minus så de användes aldrig.
image113
Denna kunde man se på muséet. Enligt ryktena ska det finns gott om varg här.


Rollen

Klart och betalt!!!

image108
Så här ser årets VC-segrare ut. Lägg märke till slutspelsfjunet!


Nu är det avgjort! Efter dagens triumf finns det inte längre någon som kan hota mig i totalen. Jag hade som mål att göra ett perfekt lopp idag och på så vis placera mig på topp-6, vilket skulle säkra världscupsegern. Nu blev det inte något perfekt lopp men seger:)


image105
En av två trötta men nöjda hjältar. Vilka grymma skidor jag hade idag!

Dagen bjöd på mycket dramatik och redan när Sture klev upp i ottan började tävlinshetsen. Istället för utlovade minusgrader visade termometern +8 grader! Sture fick en chock och slet upp Lasse ur sängen. Nu hade de mycket jobb att uträtta före start. De jobbade på mycket bra och hela åtta minuter före start var alla startskidor redo. Under tiden vi åkte fixades våra andra par inför första varvningen och under andra varvet vallades startskidorna om för sista varvet! Dessutom hann de med att langa vätska i varvningen. Såklart olika blandningar åt alla;) Tur att våra ledare är stresståliga.


Loppet då. För min del märkte jag redan på väg mot ettan att det var min dag. 15m lucka till Lamov vid första stämplingen. Sen flöt det på riktigt bra och jag kände knappt några spärrrar i några backar. Idag var det en sån dag man kan träna år för att få uppleva. Ingenting kunde stoppa mig, inte ens ett stavbrott på första varvet. 2.5km utan stav... Självklart ska Lasse och Sture ha cred. Ingen jag såg gled bättre än mig idag och det är en skön känsla. Otroligt kul att få avgöra världscupen med ett sådant här lopp.


Påsen kände sig pigg men gjorde alltför många vägvalsmissar på det tuffa, kluriga och mycket bra banorna. Spåren höll inte samma kvalité som igår men det är svårt att få fasta spår i +8 grader. Famous tyckte han åkte bra och blev förvånad över att han inte placerade sig bättre. Förklaringen kan vara felaktiga vägval men att farten ändå finns där. JG kom inte upp i samma nivå som igår.


image107
JG har hittat sin plats i bussen!

I morgon är det utflykt med överraskning. Vi hoppas på Borat! Tolken blev glad idag när jag vann. Hon ville ta kort på mig och henne. Det ville en stor drös andra tonårstjejer också;) Även ett par TV-kanaler var framme och intervjuade mig. De ser verkligen upp till idrottare i det här landet.


Rollen

PS Jag har blivit bra kompis med internettanten. Hon bjuder på te och godis:)


Som hemma fast annorlunda:-)

Bildbloggning idag också!

image99
Alla åkare från Sverige som är här. Jag, JG, Famous och Påsen. Dessutom tolken Polina och vår "Sverigeskylt-bärare". Bilden är tagen precis innan vi vinkandes tågade in på invigningen;)

image100
Denna bild är också tagen precis innan vi tågade in på invigningen. Uppskattningsvis ett par tusen åskådare:)

image101
Avslutningen av en mycket fin och högklassig invigningen. För det här hade vi sett lite dans och en konstig hästsport. Den gick ut på att två lag med tre hästar+ryttare i vardera lag skulle plocka upp ett dött djur och göra mål på de andra laget. Mål blev det när djuret kastades ner i en stor korg. Mycket märklig sport! Observera bergen och folkhavet i bakgrunden!

image102
Dagens podium. Khrennikov, Matti, Lamov, jag, Påsen och Jarko. I morgon ska vi stå minst två steg åt vänster;) (på bilden)

Nu är det nära!

Kort rapport. Snart är det öppningscermoni och vår tolk gillar inte om vi kommer lite sent. Hon är hård och bestämd.

Enligt mina beräkningar är det klart med svensk seger i totalen efter dagens race! Frågan är bara om det blir jag eller Påsen. Det avgörs kommande två race. Idag lyckades jag slå påsen med ynka 4 tiondelar, viktigt. Båda var nöjda med loppet men hade en känsla av att det inte gick att åka på. Kanske beror på det täta spårsystemet. JG är tillbaka och presterade idag en elfte plats. Han är taggad för morgondagen. Famous är också laddad för morgondagen och hoppas på mycket smalspår. Kupering kommer han få iaf. 800m på 20 km. Dagens lopp har han lagt bakom sig. Mer info kommer ikväll, hoppas jag.

Rollen

Model event och strålande sol!

Idag blir det en bildbloggning. Varsågod!


image95
Jag poserar framför kameran. Vi fick testa både nummerlapp och delar av spårsystemet idag. Som ni ser är det väldigt fina förhållanden!


image96
Påsen poserar. Lägg märke till att han går på treans växel...

image98

Naturen runt Ridder City. Mestadels kala berg. Endast lite busk på dem. Där vi bor och på tävlingsområdet är det iaf skog.

image97
Broförstärkning. Senaste brädlagret som las ut stals inom 12 timmar. Bron bör dock förstärkas då den endast, enligt skyltarna tål 10 ton medan bussen väger 17 ton. Det är därför alla passagerare går över bron. Det är en modig chaffis!


För övrigt kan jag meddela att Norge fått tillbaka sin packning och att Tonna således inte kommer tävla i Sverigedräkten. Vi har kommit på kant med våran tolk.

Over and out, Rollen

Framme i Ridder City

image93
Frankfurt, Påsen hittar ett grönområde han inte vill springa i, på natt-ol.Efter nästan två dygn på resande fot har vi nu anlänt till Ridder City, Kazakstan. Resan startade på lördag eftermiddag med tågtransport till Arlanda. Där övernattade vi för att på söndag morgon inleda den "riktiga resan". Den inleddes med flyg till Frankfurt. Väl där skulle vi ha åtta timmars väntan men pga. diverse förseningar och träning gick tiden fort och vi kunde inleda den långa resan österut 18.50. Norrmännen hade inte lika god tidsmarginal som oss i Frankfurt och när deras plan blev kraftigt försenat från Oslo övergav de sin packning och tog ett annat plan. Vi får hoppas att de får sin packning före första loppet eller ska vi få sen en norrman i den svenska dräkten:P

När vi klarat av den på förhand mest upphausade biten, inrikesflyg i Kazakstan, utan några som helst problem var det "bara" tio mil i buss kvar. Den visade sig bli en lång resa på tre timmar...

Nu är de flesta slitna efter resan men Påsen har visat lite spattighet både på kvällsjoggen och när han röck loss våran spegel från väggen. Han blir farlig i veckan.

Till middag fick vi tunga och det var bara de hårdaste som åt upp. Famous skyllde på att han fick tungspetsen och att det var motbjudande. Han är nog bara trött efter resan för i vanliga fall är han hård.

/Rollen


RSS 2.0