SM-Brons till Josefine

Josefine Engström, Alfta-Ösa OK och Skido-landslaget, tog på fredagskvällen brons vid SM i nattorientering i Trosa. Josefine orienterade bra och visade hur stark hon är även under ett tidigt skede av barmarkssäsongen. Grattis från SkkidOBloggen!

I skarven mellan vinter och sommar

har flera Skidorienterare inte tagit ledigt utan fortsatt att tävla. I helgen hittade jag Daniel I Bruksvallarna, på skidor, där han fortsatte att plocka fina skalper. Han hade sällskap av några junisar som också använder kartställ ibland. Per Frost, Adam Karlsson och Amanda Mattsson har jag hittat i listorna. Kan ha missat någon. Borde inte en orienteringskarta/SkidO-karta vara en del av den satsning som ska göras i Bruks.

Spoerry använde också sig av skidor på fötterna när han åkte långloppet mellan Hemavan och Ammarns längs med Kungsleden, och blev tvåa tillsammans med Björn Rydvall.

Hammer, Joel och Anna spang Rånässtafetten. Tomuch och Rost hade åkt längst och tävlade i Tjeckien!!! VM-drömmar eller andra drömmar??

Junisarna orienterade nere i Uddevalla i Silva Junior Cup. Tove är som vanligt pålitlig i toppen. Hon vann D18. En annan bekant Gul-Svart är "Årets Junior i Dospat" Sjökan som kom 9:a i H18. Hittade sju junisar till som åker skidO frekvent i listorna, Linus Karlsson Mood, Carl Magnusson, Elin Vedin, Andreas Allerhed, Erik Blomgren, Johan Sonesson, och Maria Bois. Det fanns säkert fler som jag missade i all hast.

Det var säkert fler ur vår skara som rörde på sig i olika arrangemang. Upplys oss andra om var och hur det gick.

Här uppe i den höga nord är det full vinter. I natt kom det ytterligare 2 dm nysnö. Snötäcket är ca metern där vi har skidspåren. Vi körde SkidO förra veckan ingående i Tour de Canis - Älvsby Skidlinjes Skolmästerskap

Coach Norén

Fjälltoppsloppet Bruksvallarna
Resultat Kungsledenrännet Hemavan - Ammarnäs
Artikel Kungsledenrännet
Rånässtafetten
Moravian Open Championship
Silva Junior Cup

Öppna Falumästerskapen Nattorientering

image133
Trots snöfall och spårsnö trotsade flera tappra orienterare och skidorienterare vädrets makter och löpte nattorientering igårkväll. Drygt 30 seniorer ställde upp i och H21 och flera skidO-bekantingar placerade sig fint i resultatlistan.

Klicka på kartan för att se hela med vägval.

Resultat

/Hammer

Vintern är inte slut!

Nej ni som trodde att det var färdigåkt för i år har inte varit i Sörskog! Vilken underbar plats det är.
I morse åkte jag och Hammar dit och snödjupet på bergen och myrarna låg på halvmetern! Kommer nog gå att åka i flera veckor till om man vill!

Spårkarta Sörskog (östra delen) och Faxberg (västra delen)

Ikväll ska flera av oss tävla i Natt-OL i Falun, kanske kommer en rapport därifrån. Martin H är en av favoriterna i det 40 man stora startfältet, själv hoppas jag hitta tillbaka.

image130
Kolla snödjupet
image131
Dagens rutt

Hälsningar Nordebo

Storlirennet

Ja i helgen gick Storlirennet i just Storlien av stapeln och här kommer en rapport!

Storlirennet är ett norskt lopp över 36 km i underbar miljö! Stilen är skate och man går i mål på Grova skidstadion utanför Meråker i Nord-Tröndelag. Föret igår söndag den 6/4 gjorde inte saken sämre, någon plusgrad, stenhårda spår, sol och vindstilla på fjället!

Tävlingen hade lockat ett starkt och stort startfällt i år, och när förhållande var så fina så pratades det om banrekord innan start (1.16).
Starten gick kl 11.00 och fort gick det! Jag får en bra start och kommer iväg kring en 20 plats i första backen, som är ca 4 km lång. Hittar en stabil rygg (Hetland) och känner mig pigg. Framme i tät ser jag södergren mata på ursinnigt och han får med sig fyra st till, som bildar en tätgrupp som vi aldrig hämtar in. I stället bildar jag och Hetland en andraklunga tillsammans med storfräsare som Tobbe F, Lasse Moholdt, Fredrik Karlsson, Lars Suther och Micke Ojala bland annat. Vi är uppskattningsvis ca 30 stycken i gruppen och vi kör på i ett bra tempo i halva loppet, sedan går det lite lugnare ett tag för att sista milen sedan gå i max! Då släpper folk en efter en men det känns fortfarande bra tycker jag. Vid 30 km får jag dock kasta in handuken och säga hej då till Hetlands rygg för den här gången. I detta läge låg jag 12a cirka 20 sekunder från sexan och känner mig stark i varje backe. Sista 4 km är dock störtlopp utför och nu är det ganska blött, vilket gör att mina skidor suger och jag tappar till en 17 plats! Glider in på 1.18.55 och är riktigt nöjd!

Sammanfattningsvis kan jag bara säga att jag var i grym form igår, och gjorde mitt kanske bästa lopp nånsin.
Om loppet då? Jo det är ett renn jag rekomenderar ALLA att åka! Banan står i särklass som den finaste jag åkt med fjällåkning, livsfarliga utförsbackar och tunga motbackar! Jag återkommer i allafall garanterat fler gånger.

Resultat HÄR

Nordebo

SM 50 km

Här kommer en rapport från årets femmil!

I lördags gick alltså årets sista SM deltävling i längdskidor av stapeln, i Orsa. Det var den hårdaste av dem alla, nämligen 50 km. Några skidorienterare tog chansen att vara med! Förutom en hel hög med junisar som många åkte bra, åkte från skidO-landslaget: Eva Svensson, Peter Arnesson och Daniel Nordebo. Vi tävlade samtidigt så av damloppet såg jag tyvär inget, men Eva kom på en 15 plats, något som hon nog inte var nöjd över vi vet ju alla hennes kapacitet!

Efter att damjunisarna åkt var det äntligen dags för oss seniorer kl 11.15(masstart)
Starten gick bra och vi kom båda iväg utan några incidenter. Första 6 km gick i ganska lugnt tempo, sedan skruvade femmilskungen upp tempot och en efter en släppte. En som inte gjorde det var Påsen! Han gick med i den 9 man stora tätklungan i ett drygt varv, innan han fick släppa och han hamnade i en ca 10 man stor andraklunga. En bit där bakom harvade jag på i den stora tredjeklungan.

Under varv två och tre började jag sedan piggna till på riktigt! Under dessa 25 km gick kroppen av sig själv! Jag och min jämnårige kompis Hedlund drog under nästan hela den här delen och det släppte folk hela tiden vilket kändes bra! Med ca 14 km kvar av loppet var vi som närmast andraklungan, ca 20 sek, och jag trodde vi skulle plocka in dem rätt snart. Där hade jag fel! Ut på sista varvet kommer väggen! Tappar några placeringar och flera minuter på Påsen som håller ihop loppet grymt bra trots den hårda öppningen!
Placeringarna blev 16 och 23. Båda var nöjda.

Resultat HÄR

Nu har jag äntligen fått åka en femmil och det känns grymt! Längtar till nästa. Tröttheten sista milen går nog inte att beskriva, men som Sture sa: "Du fick ju inte ens upp vingarna på slutet!" kan man sammanfatta det.

   

MVH Nordebo

Nytt karttecken

image125
SkidObloggen kan härmed presentera ett nytt kartecken som kommer att börja användas redan nästa säsong. Vid flerdagarstävlingar där samma spårsystem används skall arrangören komplettera kartan med genspår som gjorts av tävlande. Detta markeras på kartan med versala bokstaven "Å" i en linje. Att det blev just bokstaven "Å" är för att det nya tecknet är uppkallat efter den mest frekvente "genaren" Tobias Åslund från Domnarvet och landslaget.
- Det känns jättekul att vi inom skidorienteringssporten kan fortsätta vår utveckling efter en sån här pass framgångsrik säsong, säger förbundskapten Sture Norén.
- Sporten blir mer och mer intressant för yttre betraktare med ny teknik som gps och nu även nya karttecken. Till skillnad från längd, som är skidsportens missionärsställning när det gäller utveckling och nytänkande, är vi på riktig frammarsch när det gäller nya idéer, fortsätter Sture.

/SkidObloggen

RSS 2.0