Stiltje

Tystnaden på skidO-bloggen tyder på att vi som skriver här befinner oss i en träningsperiod och har därför helt enkelt inte tid med bloggande.

Sedan sist har tävlingar i Harsa genomförts, där bjöds det på kortdistans i mörker, natt-stafett, kortdistans med efterförljande jaktstart och en långdistans avrundade helgen. Fina kuperade banor med en hel del vägvalsorientering runt Harsagården och Gluggvallen passade Herr Arnesson mycket bra och han kunde lämna Hälsingland med 3 segrar i bagaget. Johanna Edin kan titulera sig helgens drottning efter sina 2 segrar och 1 tredjeplats.

Härnäst väntar Östersundstävlingar 3-4 jan, sen bär det av till alperna där skiO-tour avgjörs 10-17 jan.

Auf wiedersehen
Joel


Vackert som i himlen

Luciahelgen bjöd OL Tønsberg og Omegn in till WRE tävlingar i underbart vacker fjällmiljö. Arrangören erbjöd skidokampanj på Venabu Fjellhotell . Här fick deltagarna, förutom njuta av den vidunderliga utsikten, också åtnjuta förstaklassig buffémat. Mysfaktorn var hög framför den öppna brasan.


I D21 bestod topp tre av åkare från Norge, Finland och Sverige. Alla med den gemensamma nämnaren att de stått brud sedan förra säsongen. Resultaten för deras respektive män var blandade. Men för att citera Sindre Haverstad "Såg ni att det var en svensk som hade 59 minuter!".


Arrangörerna hade gjort ett mycket bra jobb och vi kan bara hoppas att fler svenskar följer med nästa år. Nu när tredje ljuset brinner är det många som är lite nervös i stugorna. Inte bara för vad tomten skall bringa utan även för hur det står till med formen. Nu är det bara två dagar tills den svensak skidopremiären äntligen är här. Skall bli kul att träffa alla igen, hösten har varit lång.

Resultat och kartor


Ylläs dag Kolme - Söndag

Långdistans med masstart stod på programmet för dagen. 24km mätte herrbanan, och damerna skulle åka 16km. Dimma gjorde att det blev mörkare än vanligt, så idag var elljuset tänt hela dagen. Dessutom såg vi en farbror med pannlampa.
Hårt och löst sammanfattar dagens tävling ganska bra tycker vi. Hårda förhållanden, hårda banor och hårda finnar. Lösa spår på grund av rikligt snöfall de senaste dagarna. Matti Keskinarkaus vann före StaffanT. Christian åkte bäst av oss, men ett skidbrott grusade hans planer till en framskjuten placering. Antoine och Joel hade en lite tyngre dag och tampades en bit ner i fältet. Damtävlingen vanns även denna dag av Hannele Tonna. Elin som gjorde en stabil insats på sin senior-långdistanspremiär slutade på en finfin 11e plats.

Något som vi blev imponerade av när vi kom till vårt västra grannland på skidorientering, var den otroliga mängden och bredden på deltagarna. 500 startande hörde vi någon viska, tänk då på att det var säsongspremiär och att den gick av stapeln i finska lappmarkerna. Jämför detta ställe mot Gällivare i Sverige.

Efter tävlingen blev det snabb-dusch, snabb-pack, och snabb-mat innan den långa färden söderut kunde börja. Men vi hann inte ens komma in i andra andningen innan det stod två renar mitt på vägen. Christian som börjar få lite rutin på renmöten väjde vant undan, men fick använda plogkanten för att få stopp på ekipaget, efter en snabb check från utsidan kunde vi konstatera att det behövdes en traktor, alternativt flera starka finnar för att bogsera bilen ur plogkanten. Alternativ två infann sig snabbare än vi hann säga -Lihapullat ja muusi-, och bilen stod på vägen på ett kick. That´s the finnish way, som en av de grova finnarna sade. Tack till ena brodern Kiiskinen med sällskap, plus ett gäng andra hårdingar! När vi var någon mil norr om Umeå så inträffar nästa malör. Bensinen tar slut. Otur säger vissa, andra säger klantigt. Vi som satt i bilen hävdar att det var sabotage. Hur som helst får vi denna gång tacka Per Liv som kom med en dunk bränsle!Helgens:

SMS-terror - K.Nordebo, som verkar besatt av Finland och dess invånare.
Skämt - Äkäslompolo - 12km
Måtid - Kvällsbit
Underdrift - "Jag ska ut och köra 90min"
Hjälte - Staffan T
Spel - Couronne
Jogg - Finnjogg
Insikt - Träna hårdare, träna oftare
Facebook grupp - Finska mattanter is the shit
Emitplacering - Mitt i handen (precis som tummen)


Keep it real!

AV, CS, EV, JS.


Ylläs dag kaxi


Säsongspremiären blev precis så hård och rolig som vi förväntat oss. Medeldistans med 47min segrartid. Vinnare i herrklassen StaffanT. Hannele Tonna vann damklassen. Mycket snö, fina spår och kluriga sträckor gjorde att skidO-nerven fick arbeta hårt. Två små plumpar i protokollet var att en av kontrollerna i H21 satt fel och att det utgjordes kollektivt sabotage mot våra schweziska kollegor som fick obrukbara hyr-emit-brickor.

När vi vaknade på morgonen möttes vi av rysskylan som ankommit till Finland. Tempen steg dock under morgonen och tävlingarna avgjordes i -10gradig värme. Loppet startades mitt på dagen, men på grund av att det är ganska sparsamt med ljusa timmar här uppe just nu så fick elljuset tändas under pågående lopp. Imorgon blir det pannlampa på!

Vi har även börjat anpassa oss efter den finska kulturen och har bland annat finnjoggat och finnbastat, dock kunde vi inte gå hela vägen och ta varsin kall inne i värmen, detta med hänsyn till att vi är inhysta i finlands-svenska nykterhetsförbundets fjällgård Raitismaja. Vi har även spelat rundpingis och couronne. Med blandade resultat.


Nu blir det vallning, och sen kvällsbit. Imorrn står långdistans på programmet.

Over and out


Ylläs dag Yxi

Nedan följer en sammanfattning från skidO-premiären i Ylläs, Finland. Eftersom det inte fanns internet där vi bodde kommer här inläggen i efterhand, fredagens inlägg kommer idag, lördagens imorrn, osv.


Fredagen började med 20minuters finnjogg följt av en fin frukost. Medan det ljusnade utomhus vilade vi lite, för att sedan, glada i hågen ge oss ut på skidor i det ymniga snöfallet. Efter lite krångel hittade vi spåret som låg under 1.5dm tjockt snötäcke. Skidspetsarna vändes åt det håll vi trodde var det rätta och färden kunde börja. Elin hävdade vänligt, men bestämt att vi inte skulle vänta på henne. Under himelska förhållanden skidade vi fram genom trolska skogar och över snötäckta myrar. Christian hävdade bestämt att träningen tar 10% mer om omgivningen är vacker. Antoine och Joel trodde att siffran snarare var uppåt 20%. När vi efter 30minuters åkning såg skylten Äkäslompolo 11km, trodde vi att vi skulle få förlänga slingan en del, men när vi åkt 30 minuter till och såg skylten Äkäslompolo 20km, ändrade vi oss. Vi följde sedan skyltningen pliktskyldigt runt Ylläs-Tunturi. Och efter en del irrande på Äkäslompolos gator och 2.40h äventyr nådde vi till slut Raitismaja där vi var inkvarterade. Väl där trodde vi att lunchen hade stängt, men den serverades fortfarande. Något som överraskade oss ännu mer var att Elin ännu inte kommit tillbaka. Hon som skulle vara ute i 90 minuter. När en av OK Botnias karlar säger att han fått ett telefonsamtal från någon "dam" som sökt oss, börjar vi misstänka att Elin åkt lite vilse och ville ha skjuts hem. Efter 1h av oro fick vi ett SMS där det stod:

"Hej christian jag åkte vilse... haha!! men till slut mötte jag staffan och är hos han nu...Han skjusa mig tillbaka sen....hoppas de har gått bättre för er!".


I skrivandets stund (15.00)har Elin ännu inte kommit hem. Mörkret har dock anlänt till de finska lappmarkerna.

15.40, Elin ankommer tillsammans med Staffan, i Staffans kläder. Efter ca 5h 20min frånvaro.


"Hej! Jag är hemma, och dessutom välbehållen, varm, mätt och glad! Jag ställer mig bakom K.Nordebos åsikter....Finland är fan coolt!"

På återseende inom kort

// Antoine, Christian, Elin och Joel


Rapport Idre

Även i Idre har det åkts skidO! Jim-Bingo, MartinHJS, Too-much och Nordebröd var där förra veckan och tränade. Även Helene var där och massor med junisar! Vi starfuckade även Sergei Rozhkov och gymmade med Mattias Simmen! Rätt nöjda faktiskt.

Kartporr nedan:

    

RSS 2.0