å här har vi de som redan klarat nålsögat på bild

                                                                   
         Johanna Edin     Josefine Engström Helene Söderlund Åsa Zetterberg Eriksson

                                              
         Peter Arnesson  Johan Granath   Martin Hammarberg     Erik Rost          Tobias Åslund

                                                                         och "Jokern"
                                                                        
                                                                        Tomas Löfgren

/Coach Norén

... glömde...

...resultatlänken till SkidO-tävlingen
http://puolanganryhti.sporttisaitti.com/tiedotearkisto/?num=12903

Resultat Finska EM-uttagningar och den Svenska truppen so far...

Finland har kört sina sista uttagningstävlingar inför EM i Schweiz. Snöbristen i Jouensuu gjorde att tävlingarna flyttades till närheten av Kajani i mellersta Finland. I går körde man längdtävlingar. Resultat se http://puolanganryhti.sporttisaitti.com/mp/db/file_library/x/IMG/12894/file/Puolanganhiihdottulokset.htm

I dag körde man en skidorientering där Pekka Varis och Hannele Valkonen vann herr respektive damklassen. Min finska är inte den bästa men om jag förstått det rätt har man tagit ut följande trupp till EM.

Herrar

Matti Keskinarkaus OH, Pasi Kiiskinen RasPi, Petri Kiiskinen RasPi, Teemu Köngäs PuolRy, Staffan Tunis Botnia, Jarkko Urpalainen JoKu, Pekka Varis OH.

Damer

Liisa Anttila KooVee, Marttiina Joensuu NivU, Hanna-Maija Mäkelä KooVee, Mervi Pesu RR, Hannele Valkonen Hanka, Kirsi Vanhalakka KouRa.

Den svenska truppen spikas efter tävlingarna i Östersund 3-4/1

Redan klara för EM är:


Damer

Johanna Edin Midälva OK, Josefine Engström Alfta-ÖSA OK, Helene Söderlund IFK Mora OK, Åsa Zetterberg Eriksson Öset SkidO


Herrar

Peter Arnesson IF Hallby, Johan Granath Domnarvets GoIF, Martin Hammarberg Kvarnsvedens GoIF, Tomas Löfgren Kvarnsvedens GoIF, Erik Rost Alfta-ÖSA OK, Tobias Åslund Domnarvets GoIF

Sverige får starta med 6 damer och 6 + 1 herrar. Tomas Löfgren har sk friplats till alla distanser då han vann samtliga vid EM 2006 i ryska Ivanovo.


Skidorienteringen lever...

...även om det har varit ett juluppehåll på den här sidan. Idag arrangerade I 19 IF med benäget bistånd av Vittjärvs IK en tävling ingående i Norrbottens SF:s skidorienteringscup Ski-Go Cup. Tä'vlingen gick vid Sävast Ski Teams klubbstuga vid Åberget strax söder om Boden. Trots att den senatse tidens blidväder gjort underlaget både snöfattigt och isigt gick det utmärkt att åka Skidorientering. Inte en enda längdåkare syntes till i spåren medan däremot närmare 80-talet  glada/galna skidorienterare i alla åldrar sågs åkande mellan skärmarna. Skidorna klarade sig förvånansvärt bra även om kanterna blev lite "lurviga".

Seniorklasserna vanns av syskonen Kristina och Daniel Nordebo, Älvsbyn. Daniel vann programenligt före OK Renens junior Nicklas Henriksson medan Kristina tog en riktig seniorskalp då hon vann före Anna Holmgren . Juniorklasserna vanns av Elipekka Matti från finska Pellon Ponsi och Sara Rensgaard OK Renen.

Kolla in resultaten på http://www.vittjarvsik.com/

Närmast väntar SM i masstart och Sverigecup i Östersund 3-4/1. Startlistor http://www.ostersundsok.se/

Den 7/1 åker EM-truppen till Schweiz och Pontresina för uppladdning inför EM- S-Chanf 14-20/1. Följ landslagets öden och äventyr på EM:s hemsida http://www.skiolem08.ch/english/index.php och här på bloggen.

Kultur- och träningsdag

Idag slöt några glada skidorienterare upp för en kultur- och träningsdag i Sundsvall. På förmiddagen var det stenhårda intervaller på programmet. Blidvädret har tagit hårt på snön men på södra berget bjöds det på habila förhållanden. Lunch på stan följt av mellandagsrea och tour de ski på tv hemma hos Hammers föräldrar var nästa punkt. Kulturinslaget bestod i att vi såg den mycket sevärda filmen Me and You and Everybody We Know. Sedan var det dags för det avslutande kvällspasset, klassisk distans på södra berget. Med klister och laganda gick det riktigt bra. 


Back and forth. Forever.

(Vi som var med: Joel och Hammer. Johanna på allt utom kvällspasset och Junis-Elin på förmiddagspasset)

Polaris Cup 1

Idag har första deltävlingen i Jämtlands traditionella skidOcup gått av stapeln. Det arrangerades idag av ÖOK och ägde rum uppe vid deras klubbstuga i Rannåsen(lite norr om Östersund). Antalet deltagare var ca 20st, och den helt klart största klassen var som vanligt H80. Stämningen var självklart på topp, speciellt när arrangörerna hade fixat så man kunde köpa fika efter målgång. 
Våra trogna skoterförare hade idag med tanke på förutsättningarna mkt fina spår, och det bjöds som vanligt på roliga och kluriga banor. Föret var idag lite svårt när det på vissa ställen var hårt och gick fort, och på vissa ställen gick det igenom och tog tvärstopp. Snötillgången var blandad under banans gång, stora delar var helt okej, däremot direkt efter startpunkten var det  löpning i ca 150m på grus och mossa som gällde, med eller utan skidor beroende på olika sorters taktik bland deltagarna, vissa valde att starta med skidorna direkt i händerna.
Många gjorde exemplariska lopp, bla Erika Johansson var mycket nöjd med dagens insats. Tyvärr kan jag inte säga desamma om min egen, som mest bestod av kraschar och krångel. Mest noterbara var när jag nerför en backe trodde jag var stålmannen men det visade sig att jag var mer en blandning mellan en inverterad sådan och en skrämd struts, så jag dök ner mer ansiktet i skaren och ömsade skinn i fejjan. Glad att jag kunde stå klev jag lite skakigt upp och fortsatte min resa, väl imål efter D21s 5,6km långa bana kunde jag skönt pusta ut!

PolarisCups kommande deltävlingar kommer förhoppningsvis att äga rum på följande datum:

nr 2 den 12 januari
nr 3 den 26 januari(reserv för nr2)
nr 4 den 23 februari(reserv för nr3)
nr 5 den 8 mars(reserv för nr4)

Alla är varmt välkommna på dessa, anmälning sker direkt på plats. Eftersom olika klubbar arrangerar olika deltävlingar, byter även TC plats. Dessa är pga snötillgång och annat inte riktigt bestämda än. Men om du vill ta reda på vart det är så kan du antingen ringa en vän eller hålla utkik under klubbmeddelande i ÖP(ÖstersundsPosten) eller LT(LänsTidningen) där det meddelas någon dag innan.

För övrigt är det värt att notera att snön även smälter i snösäkra Östersund, så i dagsläget ser det ut som tävlingarna den 3-4 Januari kommer bli flyttade till Aspås, mer om detta lär meddelas senare när allt är klart!

Annars får alla ha en trevlig Jul!

/S.Häggström

Luciatåget

image63
Ännu en bild på vårt fina luciatåg i Idre. Foto: Robin Nordlund, Bildbyrån

SWE/UKR

Många har frågat efter bilden på stafetthjälten med det svåra namnet, Oleksiy Ufimtsev och nu kan skidObloggen stolt publicera den.
image62
Laget som blev 11:a

Daniel Nordebo Oleksiy Ufimtsev Johan Edin

Termometern visar +4

Efter att ha tillbringat en vecka i Idre, med lagad mat, boende tillsammans med likasinnade och perfekta skidO-förhållanden är det ganska jobbigt att återgå till det vanliga livet och allt vad det innebär. Studier/jobb, matlagning m.m.

Eftersom undertecknad är stationerad i Umeå innebar det en ganska lång resa hem i söndags. Men trots viss trötthet efter en tuff vecka är nu tvätten tvättad och skidorna ordninggjorda och siktet är inställt på nästa tävlingsanhalt som blir Östersund där det ska åkas om SM-medaljer och SverigeCup-poäng. Masstart, sprintstafett och medeldistans står på programmet.

Vi ska också börja göra korta presentationer om oss åkare, så håll utkik!


JoelSjölander

Vad händer i vallaboden?


Mustasch - sexigt eller stickigt något så djääävulskt?

AA, nu har vi just glott oss igenom veckans höjdpunkt i tv-tablån..."BONDE SÖKER FRU" yeah!! Ett program som vi slaviskt följt hela säsongen. Just nu sitter vi här och sörjer med en liten tår i ögat för att vi bara har ett sista program kvar att se fram emot, däremot är vi ganska nöjda eftersom vi denna vecka fått avnjuta hela två program av denna underbara serie.
"Bonde söker fru" var till en början mest vårt kvällsnöje men det har nu spritt sig som en löpeld genom truppen och ikväll var uppslutningen nästintill total. Detta tycker vi är helt underbart, och tänker nu spinna vidare på denna idé:

"SKIDORIENTERARE SÖKER FRU" - 6 stycken mer eller mindre mustaschklädda män/pojkar söker den rätta!

(du som eventuellt lämnar in en ansökan måste ha överseende med att du kanske inte alltid prioriteras framför träning och tävling)

och som vi säger i Sverige: "Make the best kvinna vinna"

popopopoooooooo!!
/Jeddan&Häggström

Påsen dominerar

Peter "påsen" Arnesson, dominerar i världscupen. Idag tog han sin andra seger och som han gjorde det, hela två och en halv minut var han före närmsta åkare. Konkurrenterna agerade köttsnitsel utmed banan och Peter sken ikapp med solen. Det var en mycket härlig dag.

På damsidan visade Helene återigen att hon hör hemma i toppen, genom en finfin sjundeplats. Även Josefine gjorde en habil insats och slutade nia. Bra insats av flickorna!

Peter Arnesson, segerherre:
"Det bästa lopp jag gjort"

Erik Rost, tia:
"Varken bra eller dåligt, men jag är nöjd med placeringen"

Tobias Åslund, tolva:
"Första varvet var en smärre katastrof, men andra varvet var riktigt bra"

Helene Söderlund, sjua:
"Stabilt"

Josefine Engström, nia:
"Bra skidåkning men tyvärr två bommar, annars bra"

Stina Häggström, artonde:
"Det gick bra, någon vägvalsbom annars gick det bra. Mycket smalspårsåkning så det var kul!"

Luciatåg

Idag nöp vi ett luciatåg i anslutning till prisutdelningen på kvällen. Det var lyckat.

image60
Bild från Øystein Kvaal Østerbø.

Tjejstugan undrar???

Efter Påsens otroliga framfart i skidospåren som resulterade i ännu en seger undrar damlaget:

Vart ska Påsen raka sig denna gång? Kommer även denna rakning att dokumenteras?

Livet som testpilot

Jag blev inte uttagen till WC-tävlingarna i Idre men fick chansen att följa med upp ändå! Den chansen tackar man inte nej till när man får vara tillsammans med alla goa människor i laget och åka skidorientering.

Det har dock inte vart någon dans på rosor utan jag har fått göra rätt för mig. Fick i uppgift att vara testpilot och hjälpa vallarna. Vallarna är inte kända för att ta långa sovmorgonar utan det har vart tidig uppstigning och skidtester dagarna i ända.

Igår kännde jag att mina reservkrafter började ta slut så jag fruktade inför uppgifterna jag skulle få av vallarna på kvällsmötet men till min lättning så klarade sig Martin i skidtestet själv den här morgonen så jag fick ta sovmorgon. Riktigt skönt!

Idag är det långdistans som står på programmet och damerna ska avverka en bana på 11.3km med 200m stigning medans herrarna ska ta sig runt 21km m 450m stigning. Förväntningarna på åkarna är höga efter medeldistansens resultat. Jag tror att reslutatet kommer upprepas då grabbarna i skrivandets stund ser riktigt vassa ut.

Nu ska jag ner till skidtestet och hålla koll på Jocke så att allt går rätt till! sen ska jag fota innan det är dags för mig själv att ställa ut skidorna för att ta mig runt en öppen bana!

Bilder från tävlingen kommer att komma under eftermiddagen/kvällen!
/Toomuch


Påsen rakar mustaschen


Kvinnohanden

image60

Johanna skadade handen igår men är glad ändå

Kvällsrapport


Nu har vi just avnjutit en bankett och prisutdelning där framgångarna under dagens lopp firades, mycket trevligt. Imorgon väntar en vilodag från tävlande och då kommer vi åka ett lätt pass, annars bara ta det lugnt. Annars är stämningen i laget lite tryckt eftersom brudarna snor internetkoden stup i ett. Krydd kanske, stämningen är rätt bra, i allafall i herrbastun.


Stuga 680E


Skåp!

image51
Idag har den första utav tre distanser avgjorts. Med resultat som får de flesta andra landslag att
snegla avundsjukt på den Svenska SkidO-truppen. Peter plockade hem herrtävlingen och får därmed tillåtelse att raka bort mustaschen. I damklassen visade Helene att seniordebutnerverna fanns på rätt plats och slutade på en fin andraplats. Erik Rost blev även han tvåa, men i herrklassen.Stuga 680D


I morgon smäller det !!!

Idag har vi nolltestat skidor och åkt model-event. Vallarna har inrett vallaboden inför en spännande världscupvecka på Idre fjäll. Några åkare är mer spända än andra men så här vid sidan om så ser det riktigt bra ut på alla fronter.

Kred till Åsa som är bra på att ha jämna glidtester. Kanske hon ska ta över efter testpiloten när han slår sig in i laget.

I morgon klockan 10 går mass-starten där följande åkare står på startlinjen

Damer
Johanna Edin
Helene Söderlund
Åsa Zetterberg-Eriksson
Anna Holmgren
Karin Malmberg
Stina Häggström
Terese Sahlin
Josefine Engström

Herrar
Daniel Nordebo
Johan Edin
Joel Sjölander
Martin Hammarberg
Peter Arnesson
Johan Granath
Tobias Åslund
Erik Rost

LYYYYCKA TILL som Uno skulle ha sagt

/JH

Inte länge kvar nu..

.. Nej för om mindre än ett dygn drar tävlingarna i Orsa-Grönklitt igång, med ett stjärnspäckat startfält. Lördag eftermiddag är det natt-sprintstafett med hela 47 anmälda herrlag! Lag från hela Europa ställer upp, till exempel Ryssar, Tjecker, Italienare, ja tillochmed smålänningar!
Något favoritlag är svårt att välja ut, eftersom det troligen kommer bli enormt jämt i täten! Men lag som Ryssland, Alfta-Ösa, DgoIF, KgoIF och Norge kommer nog kämpa i täten.

På söndag avgörs sedan Svenska Cupens första deltävling, medeldistans och sedan en sprintjaktstart några timmar senare. Även här är startfältet mycket starkt i alla klasser.

För egen del tror jag formen är bra, och har kunnat åka skidor hela veckan på lugnet trots det trista vädret.
Har även varit noga med att variera kosten för att komma väl förberedd, därför har jag bara ätit palt måndag och onsdag den här veckan!


Följ tävlingarna här !

Nordebo

Snön smälter i Dalarna

Det är tråkigt väder i Falun/Borlänge-regionen just nu. För några dagar sedan var det riktig vinter, men två dagars mildväder har eliminerat nästan all snö. Lyckligtvis kan man fortfarande åka skidor här och var, t.ex på Lugnets 500m-slinga. Nu idag var det ett gäng från skidhögskolan som var där och körde intervaller. Det låter kanske inte så märkvärdigt, men så här tätt inpå säsongspremiären kommer nerverna in i spelet för skidorienterarna. Det märks på de som inte tillhör landslaget också. SkidObloggen kan exklusivt, på bästa kvällstidningmanér, berätta att Kristofer Sidenvall, IFK Umeå, var där och snurrade. Inte nog med det, efter ett par varv slängde han på sig kartställ och diodlampa och genomförde, vad vi på plats kunde förstå, en batongövning. Det ska han ha mycket kredd för! Och vi önskar han all lycka i helgen.


/Vi som var där

Facit: SkidO-charader


Det var ingen lätt uppgift och ingen som gissade hade alla rätt. Men många lämnade svar och det var mycket intressanta gissningar. "Bocken" är den som gissat bäst och vinner på sådant vis äran. Att alla åkare som illustrerats inte är aktiva idag gjorde förståss hela grejen svårare.

Rätt rad:
1. Daniel Nordebo, patenterad Nordebovinge
2. Gustav Grenmyr, härlig vikstil
3. Jörgen Johansson, fjärilstag (Dock mycket lik Johan Granath)
4. Random damjunior, med dålig hållning
5. Lina Gustafsson, speciell stakteknik (Många tippade åkare som åker liknande)
6. Eduard Khrennikov, ryss-skejt (även rätt för valfri ryss)

/Charadenheten på SkidObloggen

Raportti Saariselältä

I helgen tog vi, Älvsbyns/Övertorneås tappra junistjejer, oss över Torneälven för att sedan fortsätta en bra bit nordöst... Det var ingen skräll att våra grannar bjöd på mycket fina tävlingar i metropolen Saariselkä. Till er som vill besöka denna underbara plats: åk förbi polcirkeln och ytterligare ca 3 timmar till!

Det finska juniorlaget stod för konkurrensen och det blev två jämna tävlingar där jag lyckades knipa en knapp totalseger. Johanna var mindre nöjd men tyckte det var kul ändå!

Senior-finnarna såg starka ut och imponerade mest gjorde kanske blott 18-åriga OMa Taivainen på söndagen, se upp för honom i Idre.


                       
1 päivä, långdistans          2 päivä, medeldistans     

 
Ett småkyligt Saariselkä med fina spår.


Världens bästa klubbjuniorlag?

/Gästskribent Kristina N


Mustasch-utmaningen

Mustasch
Denna säsong ska alla herrar som kvalificerar sig till världscupen spara mustasch. Det gäller från första beskedet att man är uttagen tills säsongsavslutningen i Boden i mars.

Mustaschen får rakas bort om man uppfyllt följande:
Individuell medalj på EM
Guld i stafett på EM
Individuell seger i världscupen
Seger i stafett i världscupen
Totaletta i världscupen

Bryter någon mot reglerna väntar ett hårt straff.

Mustaschen får dock skötas men endast enkel trimmning och färgning är tillåten.

Resultat Finland

Kristina Nordebo Älvsby IF vann dagens medeldistans och också sammanlagt vid de finska landslagsuttagningarna i Saariselkä.

I seniorklasserna vann Matti Keskinarkaus och Marttina Joensuu. Sammanlagt vann Staffan Tunis och Liisa Anttila.

Resultat http://www.kokkens.fi/tulokset/fi/2007_ensi/

Intersport Cup Skellefteå

Idag har det tävlats i Skellefteå med bra resultat.
Eva gjorde ett strålande lopp och åkte in på en femte plats bara 43 sekunder från seger!
Daniel Gjorde även han ett bra lopp och åkte in på en 42a plats tre minuter efter segraren David Flinkfelt.
Imorgon ställer även Johan Edin upp då det vankas sprint!


Här kommer en liten film från dagens lopp!

Resultatlänk

JE&DN

Resultat i Ensilumen hiihtosuunnistukset, Inarin

Staffan Tunis och Liisa Anttila vann den Finska Skidorienteringspremiären i Norra Finland idag.

Kristina Nordebo Älvsby IF 2:a och Johanna Tholerud Övertorneå IF 9:a i D 20

Resultat   http://www.kokkens.fi/tulokset/fi/2007_ensi/

RSS 2.0