När legenden kom till Mora!

image92
Legenden Nicolo CorradiniEfter tre år med A-landslaget och sammanlagt ett par månader boende i delat rum med en av veteranerna på touren, Famous, har jag fått höra otaliga historier. Vissa mer eller mindre sanna men de är alltid värda att lyssna på och man kan alltid snappa upp någon lärdom.

En händelse som ofta ventileras är VM i Krasnoyarsk och då speciellt kortdistansloppet. Ett lopp där giganten Khrennikov kom in på upploppet segersäker och gjorde segertecken i tron om att hans mycket bra lopp skulle vara ett guldlopp. Det han då inte visste var att italienaren Corradini gjorde ett ännu bättre lopp och krossade Khrennikovs tid. En mycket stark bedrift då VM var i Ryssland. Att Corradinis skidor försvann strax före start på nästa distans kan kanske också förklaras med att det var i Ryssland...

Detta är inget jag går och tänker på dagligen men idag var jag i vasaloppets mässtält och passade på att besöka O-ringen-montern. När jag stod där och snackade, dök det upp en man som bad "the big Boss" om information på engelska. Kul med lite utlänningar tänkte jag. Han var på väg där ifrån när Dalla tog till orda och försökte sälja in lite noname-produkter. Efter lite konversation vänder sig Dalla mot mig och säger "He´s the european champion." Den utländska mannen slänger fram handen och säger grattis, samtidigt som Dalla presenterar honom som; "Det är Corradini". Där står jag och skakar hand med LEGENDEN. Mannen som klädde av Khrennikov, på Khrennikovs hemmaplan! Mannen som gjorde ett lopp som berättas som godnattsaga för de yngre seniorerna!

/Rollen


Sanda-Mora 3-1

På söndag morgon drar vi mot säsongens sista världscupomgång. Tävlingarna går i Ridder city i östra Kazakhstan. Resan dit tar "bara" 1 dygn så ni förstår att det är långt bort.

Så här dan före avresa finns det många nervösa funderingar:
- hur ska det gå att flyga inrikes i kazakhstan?
- vem klär ut sig till borat på banketten?

- är det verkligen 2 meter snö där?

- har dom toaletter tro?
- är det sant att det springer 600kg tunga björnar runt husknutarna?
- för att inte tala om de sibiriska tigrarna!


Det blir en mindre svensk trupp den här gången, endast 4 åkare och 2 ledare. Något som är mycket kul är att 3 av 4 åkare har gått på sanda skidgymnasium i Huskvarna, tack Stefan och Staffan- bra jobbat!

Något att tänka på för alla er som inte tror att man kan åka skidor i södra sverige!!!


/ PA


Sjökan


Världscupavslutning!

Nu är truppen till världscupavslutningen i de östra delarna av Kazakstan klar. Det blir en liten trupp på grund av en begränsad ekonomi men truppen är desto starkare. Vad sägs om:

Erik rost, total 1a i cupen
Peter Arnesson, total 2a i cupen
Tobias Åslund, total 12a med en positiv trend
Johan Granath, total 17e slipper nu höghöjd

De åker inte bara för totalsegern utan även för att ta hem stafettcupen, som vi just nu leder!

Vi andra stannar hemma och börjar tränar för nästa VM-säsong.

Idag gladdes vi av ett annat glädjebesked nämligen att skidorienteraren Lisa Larsen tog JVM Brons i 10 KM F nere i Italien idag!! Stort grattis.

Nordebo


Hellre bulle än kyckling

Nu är vi hemma från semesterparadiset Dospat där WC-omgång nr 3 gick av stapeln! Med oss på denna tur hade vi även en bunt med spattiga junisar som åkte JVM och UEM! Ska försöka mig på en rapport därifrån.

Dospat visade sig vara en fin liten stad insprängt mitt i skogen i södra BUL. Stad kanske är att ta i snarare en liten by, och den var väl kanske inte så jättefin. Vi bodde på hotel diamant, och det lät ju rätt lovande och jag tycker även att det var helt OK. Dock var nog många missnöjda med maten som kanske inte höll högsta klass!
Det serverades lite käk och var rätt enformigt. Vi fick oftast en kycklingklubba.

Om jag ska berätta lite om tävlingarna så tycker jag att arrangörerna skötte sig ganska bra, även om det ibland var lite(mycket) kaos i starterna och kartorna ibland var lite småskumma. Vädret kan vi inte heller klaga på då det 3 av 4 tävlingsdagar var strålande sol och jättefint! Den dagen det var sämre väder på var det å andra sidan överjävligt dåligt.. Det var "myggfritt" som man säger.

Sluta snacka massa crap och droppa resultaten tänker nog många nu!
Ja som flera säkert redan har sett så var det en bra vecka resultatmässigt för SWE!

Rollen skåpade ju hem 3 segrar av 3 möjliga på de individuella loppen och tog över världscupledningen från Påsen! Andra som åkte bra var Åslund med en 5 plats på medel och Josefine 8a på sprinten.

Bland ungdomarna dominerade Tove Alexandersson fullständigt i D17 och tog storslam! I pojkspolingarnas klass blev det ingen medalj men väl alla fyra bland de 10 första!

Junisarna som åkte i h/d 20 klasserna åkte även dom bra! Christina lövald hellberg tog ett silver och ett brons och Kristina Nordebo tog ett brons och en 5e plats. Gurra N blev 6a och Erik Blomgren 6a och 9a!
På stafetten fick sedan killarna sin efterlängtade medalj genom ett brons där stockholmaren David Bejmer åkte med de två andra nyss nämnda!

Nu har jag nog fått med det mesta! Just ja hemresan var jätterolig och tog bara 17 timmar!

Nordebo

Regards from Hana and Erik

image93


Posilame pozdrav z Noveho Mesta na Morave.  Tak to vypada ze tu se mnou Erik zustane na porad! :-)


Daniels intryck från veckan


Vigast i Dospat?!

image90

Förberedelser inför avresa


Finslipning inför Bulgarien!

Det drar ihop sig för säsongens tredje världscupomgång. Den här gången ska vi tillsammans med juniorer (som har JVM) till Dospat i södra Bulgarien. Endast 8 mil från medelhavet:)

För min del har det varit några dagar med de sista förberdelserna inför avresan på tisdag. Sen i torsdags har jag varit "hemma" i Alfta och laddat. Det har varit väldigt bra träningsdagar där både skidintervall och snöpuls på Vikeberget har stått på schemat. Helgens pass har utförts i Harsa som har grymt fin förhållanden, som vanligt! Gårdagens distanspass nådde tom "knulla-i-själen"-nivå men det är inte så konstigt när det var perfekt klisterföre och solen tittade fram;) På dagens testrace lyckades jag slå "Billans" tid från 5km racet på SM 89.

Eftersom Högdjuren på förbundet inte lyckats presentera ett enda nytt sponsorkontrakt för styrelsen sen i somras är det ont om pengar och det var stor risk att vi inte skulle få åka till Bulgarien. Därför är det minimalt med ledare med på resan och de föräldrar som är med som supportrar kommer kanske behöva hjälpa till lite. Jag tog därför mitt ansvar och hade en vätskelangningskurs med morsan i fredags. Hon klarade sig med beröm!

Den som vill läsa på lite om tävlingarna kan göra det här WC-Bulgarien

Over and out Rollen


Eljuscupen deltävling 4

Idag avgjordes alltså deltävling 4 i cupen, som var en sprinttävling på SM spåret i Bergebo! Startfältet var bra och stort däremot var föret lite tråkigare, +2 grader.

När prologen var avslutad kunde vi inte helt oväntat se en skidorienterare högst upp på listan! Dock inte den favorittippade Johan Edin utan outsidern men rappe Erik Nilsson! Edin följde upp med en andra plats och Nordebo och JG delade 6e platsen fem sekunder från tät, Hammer följde upp några sekunder efter. Damernas prolog vet jag inte hur det gick i tyvär.

Finalerna fortlöpte sedan smidigt och det slutade med seger för Nilsson i alla heat - imponerande!
B-finalen blev en ren skidO-uppgörelse där JG drog längsta strået före Edin och Nordebo.

I damklassen utmanade Josefine självaste AK Strömstedt ända in på mållinjen och det slutade med en andraplats. Johanna kom 5a.

När nästa eljuscup blir av vet vi inte riktigt, men tävlingsledningen snackar om en femmil i Sörskog i april som avslutning.. Vi får se.

Nordebo

Långt mellan uppdateringarna

Nu borde vi sparka igång den här sidan igen!

I helgen som gick hölls det alltså Svenska Mästerskap i Lycksele. Roliga banor, tuff terräng och bra arrangerat.
Stuga 44 har redan redovisat för Långdistansen så här kommer en kort resume från kort och stafett:

Damernas kortdistans blev spännande och väldigt jämn. 4 st inom 15 sekunder är rätt coolt. Josefine tog hem skåpet även den här dagen före Johanna och Erica Johansson.
I herrarnas klass blev det mycket större marginaler, inom de första 14 sekunderna rymdes "bara" tre stycken!
Påsen, Tomp, Rollen blev ordningen.

Stafetterna avgjordes i -7 och strålande sol med perfekta spår. Vinnare idag blev Alfta Ösa och Fältjägarna efter hårda sistasträckor med DGOIF respektive VIK.

Närmast för skidO-Sverige väntar lite olika tävlingar under veckan, tex orsa skimarathon och eljuscupen, innan WC omgång nummer 3 och JVM + UEM drar igång i Bulgarien den 14/2!

Det är snö i Falun.

Nordebo

Inlands-samiskt vinterviste

Idag har SM-långidistansen avgjorts. Tannberegets skidstadion i Lycksele(Västerbottens inland) stod värd för arrangemanget. Tävlingen avgjordes i tuffa förhållanden, snöfall och tuff terräng. Hårdast i damklassen var Josefine, och bland herrarna var det Rollochenkov som drog det längsta strået, båda tävlandes för Alfta-ÖSA. Påsen och Helene tog hand om silvermedlajerna. Granath och ErJo plockade hem bronchen.

Banorna var långa och tuffa, något som varit lite utav en bristvara i Sverige iår. Hatten av för arrangörerna!

Imorrn avgörs kortdistansen, alltså väntar högre fart och kortare segrartid. Väl mött, men håll åt höger!

// Stuga 44 på Ansias camping

Länk till resultat: http://www.alltomlycksele.se/lif/index.asp?lev1=497&lev2=1697&Id=1697

RSS 2.0