Bra tour av Svenska laget

Helene Söderlund visade vart skåpet skulle stå och vann ski-o-tour i suverän stil. Emellertid gjorde hon tävlingen onödigt spännande då hon på den avslutande jaktstarten släppte upp ryskan Olga Novikova i rygg. Helene visade då upp sin styrka och forcerade ifrån ryskan och vann med nära halvminuten. Josefine Engström svarade även hon för en bra tour och slutade på en fjärdeplats, retligt nära pallen.

I herrklassen visade fjolårets suverän, Erik Rost, att han även i år blir att räkna med. Han inledde touren lite knackigt men kunde avsluta på ett bra sätt och blev totaltvåa efter ryssen Khrennikov. Peter Arnesson stämplade fel och drog på sig en lättare förkylning den femte etappen och var således ute ur tävlingen. Istället klev Martin Hammarberg in som näst bäste svensk på en sjundeplats. Johan Granath och Joel Sjölander visade även upp den svenska bredden på herrsidan genom att bli nia respektive elva.

En bra laginstats av ett bra lag!

TotalresultatVått i Italien

I Italiens etapper av touren bjöd banläggaren på riktigt kluriga vägval. En å rann igenom tävlingsområdet och banan gick kors och tvärs över densamma. Åkarna tvingades därför att vada över ån för att ta det snabbaste vägvalet och ha någon chans i resultatlistan. Dumdristigt enligt många och bra banläggning enligt få. Hursomhelst klarade vissa av oss svenskar oss bra dessa två dagar.

Josefine tog en seger med fem sekunder före Helene på sprinten. Rollen tog en andraplats, och Hammer klev in på topp 10 med en åttonde plats, även det i sprint.

På lången började det snöa och det blev tufft. Helene åkte bra men bröt en skida och tappade mycket. Trots detta blev hon bästa svenska på en femteplats. På herrsidan visade Rollen och Arnesson klassen och blev tre och fyra. Även JG svarade för en fin insats och blev nia. Eftersom lången var tuff skördade den många offer, flera av svenskarna gick in i den berömda väggen.

I sammandraget ligger Rollen, Helene och Josefine bra till för att komma topp tre. Arnesson förstörde sina chanser i totalen på¨sprinten där han tappade mycket tid. Sprinten, som var mycket speciell, skördade många offer och var den tävling hittils som ställt till det mest i totalresultatet. Detta pga totalresultatformeln som gör att misstag på sprint är dåliga att göra och misstag på lång mindre missgynnande.

PS. Vid de två första etapperna var Martin Hedenhös sjuk. DS.

Fint, nå jävulskt!

Såja, de två första dagarna avklarade. 50% alpäng, 50% gles skog som inbjuder till gen. Många procents lutning!
Två skåp har det blivit, Helene som krossade övriga damer på medeldistansen. På herrsidan visade Påsen påsen för övriga konkurenter. I övrigt har Josefine knipit en tredjeplats och Påsen följde upp segern med en tredjeplats.

Nu återhämtar vi våra sargade kroppar och packar väskorna inför resan till Italien imorrn.

Dagens citat: "Om mjölksyra kunde spruta ur musklerna, hade det sprutat ur mina muskler idag" // Jim-Bingo
Dagens date: JG och Elin, halvvägs till Ramsau.
Dagens gladaste: Johanna som INTE rev målfållan.
Dagens VM-medalj: Bosse "Drogo" Johansson, Grattis!

Ciao

Presentation damer Ski-O-Tour

Namn Åsa Zetterberg Eriksson
Smeknamn ÅZE
Klubb ÖSeT SkidO
Förväntning De många backarna talar inte för henne. Det blir många höjdmeter med pensionärsskate... I Österrike ryktas det dock om lift till start, det kanske är något som passar. Är ruskigt startsnabb och får hon till de första dagarna kan hon vara med topp-tio.
Namn Josefine Engström
Smeknamn Jossie
Klubb Alfta-Ösa OK
Förväntning Visade i slutet av fjolåret att hon har en grym kapacitet. Kan hon hålla rädslan för bergen borta kan hon sluta riktigt högt upp. Topp-fem? Klart godkänt med topp-tio också.
Namn Johanna Edin
Smeknamn Jeddan
Klubb Kovlands IF
Förväntning Humöråkare. Vädret ser ut att bli kalasfint så konkurrenterna får se upp med Jeddan. Frågan är om hon håller alla dagar. En dålig dag kan hon riva målfållan...
Namn Helene Söderlund
Smeknamn Helen-klen
Klubb IFK Moras OK
Förväntning Kanske högst högsta kapacitet av de svenska damerna. Tvåa i Idre på världscupen i fjol. Tyvärr fick hon problem och kunde inte göra sig själv rättvisa senare på säsongen. Har plockat JVM-medaljer som en skördertröska i alperna förrut så Helene blir at räkna med!

Namn Elin Vedin
Smeknamn
Klubb Selångers SOK
Förväntning Förstaårssenior som är med för att se och lära. Efter den finska premiären kan man dock misstänka att hon har annat i kikaren...
Namn Kajsa Rickardsson
Smeknamn Kajjan
Klubb Domnarvets GoIF
Förväntning Nyfrälst skidorienterare. Som gammal skidåkare kommer hon att gilla alpskidorienteringen med mycket bedspår. Dark horse.

Presentation herrar Ski-O-Tour

Namn Erik Rost
Smeknamn Rollen
Klubb Alfta-Ösa OK
Förväntning Fjolårets dominant och världscupvinnare. Är tillsammans med Påsen Sveriges stora hopp. Har dock haft problem med ett knä i höst och hade i Harsa endast kunnat åka skidor förfullt i en vecka. Har enligt egen utsago haft en bra träningsperiod och känner sig i slag efter jul och nyår i Tjeckien. Frågan är om tjeckienvistelsen gjort gott eller om han är helt tömd på energi?!
Namn Peter Arnesson
Smeknamn Påsen
Klubb IF Hallby SOK
Förväntning
Tre världscupsegrar i fjol och en andra plats totalt i världscupen. Är numera en av de mest rutinerade och meriterade i skido-världen. Segerkandidat precis som Rollen. Visade i Harsa att han var het och inte slarvat med sommarträningen. I helgen som var fick han dock stryk av Spoerry. Börjar det smyga fram lite nervositet till mötet med...
Namn Johan Anders Granath
Smeknamn
JG, Granejt, Grisen
Klubb IF Hallby SOK
Förväntning
Topp-3?! Topp-10 garanterat. Har tagit ett stort steg till i år. Håller han alla dagar för att vara med i den yppersta toppen totalt? Vad som talar för honom är att han har förlovat sig och inte behöver lägga energi på att charma alla tjejer. Vad som talar emot är trettioårskrisen och GAME OVER.
Hemsida
http://www.johangranath.se/
Namn Martin Hammarberg
Smeknamn Hammer, Sledge
Klubb Kvarnsvedens GOIF
Förväntning Har haft en trasslig försäsong. Skador, sjukdom och strulande utrustning. Gjorde en strålande sommarsäsong med student-VM-guld som peak. Hade förväntningar på sig att även resultaten vintertid skulle spetsas ytterligare. Han har dock inte levt upp till dessa forväntningar, ännu... Om formen kommer på besök och han står på benen så är en topp-10 möjlig. Defenitivt några riktigt bra etapper. Om inte kommer bitterheten spridas över alperna! Hemsida http://indiepop.blogg.se/index.html
Namn Daniel Nordebo
Smeknamn Nordebröd, Nordegrill
Klubb Älvsby IF
Förväntning Tränade som sina idoler i somras men de blev lite för mycket (var inte ledsen för de, de äter andra vitaminpiller än vad du har att tillgå). Har kommit igen starkt och visat att han vill med till VM. Topp-10 om han håller ihop loppen och inte gör någon djupdykning.
Hemsida http://www.daniel.nordebo.net/
Namn Martin Hederskog
Smeknamn
Bocken, Grisen
Klubb HJS Vansbro OK
Förväntning Är med för att se och lära av de stora grabbarna. Har i höst fått en nytändning och börjat träna med mer långsiktiga mål. Kommer att ta stora kliv framåt den närmsta tiden. Kanske redan under Touren? För övrigt gillar han alpländerna och dess innevånare.
Namn Joel Sjölander
Smeknamn Bulten, Papi
Klubb Alfta-Ösa OK
Förväntning
Åtta på världscupen i Idre förra säsongen. Kan slå till med riktigt fina lopp emellanåt. Lite ojämn så enskilda etapper kan han nog prestera bra medan det blir svårare med totalen. Lift till start och utförsrace i Österrike kan passa fint, utförsspecialist! Kommer ha stor show under touren då han ska VAXA bröstet efter ett förlorat vad.
Namn Jimmy Larsson
Smeknamn Jim-Bingo
Klubb
Alfta-Ösa OK
Förväntning
Har varit helt osynlig på senhösten och i början av vintern. Mörkar han eller är det så att hans postbil är för liten och han får ont i ryggen av den?! Är med för att se och lära.

Ski-O-Tour


På lördag startar den första upplagan av Ski-O-Tour. En tävling som inspirerats av Tour de Ski och kommer näst efter VM att vara den mest prestigefyllda av årets tävlingar.

Touren inleds i Postalm, Österrike, går vidare till Ossana, Italien och avslutas i Stalden, Schweiz. Varje land står som värd för två etapper var och den avslutande etappen i Schweiz är en jaktstart. Detta är en öppen tävling för alla även om i stort sett alla länder utom Sverige skickar sina landslag. Sverige är ändå representerat av nio herrar och sex damer tävlandes för sina respektive klubbar.

Tävlingarna är av stor vikt då de ger bra poäng i världsrankingen. På VM får de tio bäst rankade starta i den A-seedade gruppen, sist och de från elva till tjugo i B-seedningen, strax före A-seedningen. Även en mindre summa pengar delas ut till de tre bästa. Tre-, två- och ett-hundra euro. Presentation av de svenska åkarna kommer att komma inom kort. Så länge får ni hålla till godo med följande länkar:

Ski-O-Tour

Program

Startlistor

Resultat (Både live och officiella)

Karta Postalm (etapp 1 och 2)


Karta Val di Sole (etapp 3 och 4)


Kändisspotting

Stafetten i Nyby blev en eriksgata för grabbarna från Hallby, de vann ohotade före guttarna från Norge och kombinationen Domnarvet/Alfta.
I damklassen visade Fältjägarna att takterna sitter i och vann även de klart före Midälva och Alfta. Roligt att se Marie(Ohlsson) och Stina (Grenholm) tillbaka på banan igen med kartställ på magen!!

Tävlingarna i Nyby avgjordes på en "oåkt" karta, något som undertecknad tyckte var väldigt roligt. Ett perfekt område för sprint och sprintstafett! Ett smart drag av arrangörerna var att förlägga tävlingen till en högt belägen plats då det ofta är väldigt kallt i denna del av landet i januari. Så även denna gång. Termometern visade -30 grader 10minuter innan man anlände till TC, men endast -15 vid tävlingsplatsen.

En liten anekdot från hemresan: När Joel och lördagens segrare Christian stannade för födointag på en pizzeria i Strömsund stod det en flådig Hummer på parkeringen och Christian som anser att denna typ av bil borde vara förbjuden p.g.a. miljöskäl muttrade lite. När vi sedan gick in på pizzahaket som var ganska tom tyckte Joel att han kände igen en av gästerna. Eftersom gästen hade en lurvig mössa var han ganska svår att känna igen, men efter lite funderande och observerande kunde gästen identifieras som Dogge Doggelito. En celebritet alltså. Det var också han som ägde den bensinslukande Hummern. Vad han gjorde i Strömsund vet vi inte, men det kanske är hans lilla tillflyktsort från stor-Stockholm, eller så var även han endast på genomresa precis som de två skidorienterande gossarna som uppskattade hans närvaro.

Ha´ne!
Joel

Kort rapport från Östersund

Dagens sprint i Nyby bjöd på otroligt fina förhållanden med -12 och strålande sol på perfekta spår. Här är resultaten i seniorklasserna:

H21 2,5 km
1. Christian Spoerry 11.48
2. Lars Moholdt + 5
    Peter Arnesson
4. Daniel Nordebo + 10
5. Joel Sjölander + 14

D21 2,0 km
1. Marie Ohlsson 10.56
2. Josefine Engström + 7
3. Marte Renaas + 9
4. Åsa Zetterberg-Eriksson + 15
5. Helene Söderlund + 24

/Redaktionen på Camp Södergren

RSS 2.0