Lapin Lumirastit dag 3

Nu är årets roligaste tävlingshelg till ända. I lika fint väder som de andra dagarna så avgjordes långdistansen, som visade sig bli riktigt tuff. Herrarna hade en bana över 24,4 km och med massa klättring. Nordebo knep sin första seniorseger någonsin, 7 sekunder före den legendariske Eivind Tonna från Norge. Tonna avgick dock med slutsegern 49 sek före Nordebo och 2,39 före Hannu-Pekka Pukema. Arnesson belade fjärdeplatsen totalt och Granath blev sexa.
I damklassen blev Kajsa bäst med en 8:e-plats

Efter prisutdelningen där priser för totalt 10 000 Euro delades ut ställde vi riktningen mot Älvsbyn där en Palt-ätartävling skulle avgjöras. Nordebo var med sin rutin storfavorit men Hasse-Jögge från norge var även med i diskussionen efter sin imponerande frukost. Resultatet blev:
Nordebo 7 paltar
Arnesson 4 paltar
Bengt N 3,5 paltar
Hasse-J 3 paltar
JG 2 paltar
Kajsa 1 palt

JG klagade på palt-schwiimen(kåma) redan efter den första, vilket kanske är lite klent, men han har ju i allafall stor förbättringspotential!

Resultat Lapin Lumirastit dag 3 och totalt

Lapin Lumirastit dag 2

hyvää iltaa!

I morse när vi gick ut på en finnjogg i naturen här ikring boendet i Peurasuvanto möttes vi av en fantastisk vinterdag med strålande sol och nånstans mellan -25 och -30 C. När starten gick kl 10.00 var det mildare.

Här kommer lite bilder:

Värvning på g?

En bild säger mer än tusen ord.


Två påsar efter sprintkvalet (efter en makkara).


Sporttältet. Allt fanns här.


Daniel köpte sig en födelsedagspresent till sig själv.


Hasse spurtar.


Daniel spurtar.


Glassigt väder.


After Ski.


After SkiO.


After work. Johan var nöjd.

Resultat Lapin Lumirastit dag 2 kval
Resultat Lapin Lumirastit dag 2 final

Kartor - Routegadget

Finland - drömmarnas land

Hej!

Nu är vi äntligen på plats, i Sodankylä 10 mil norr om polcirkeln, i vårat vackra östra grannland. Resan startades i Älvsbyn i morse och gick bra, bland annat såg vi tomten i Rovaniemi och KKKK. Vi som reser i bussen är: JG, Professorn, Hasse-Jögge, Påsen, Elin, Kajjan, Grillen.

Bra saker med Finland:
+ makkara
+ naturen
+ skidO-arrangemangen
+ skidO-spåren
+ skidO-banorna
+ vädret
+ kontroll 12-13
+ folket
+ skidO
+ kokkens
+ hammer

Mindre saker med Finland:
- vi blev lurade på shellmacken när vi skulle tanka (fick betala för mycket)
- kommentatorn på skid-SM i Åsarna 
- vi bor med en norrman 

Tävlingarna idag var fina nanting och bjöd på svenska framgångar. Kajsa blev femma i damklassen och Peter och Daniel blev tvåa och trea (i herrklass).

Imorgon är det sprint med kval på förmiddagen och final på eftermiddagen. Kvalet räknas i totaltiden för hela helgen och finalen som Finska mästerskap, som vi dock inte kan vinna.

Resultat Lapin Lumirastit dag 1


H21medeldistans 27/3

Lapin Lumirasti

I helgen är det tävlingar i Finland, norr om polcirkeln. Ett gäng från Sverige åker dit med bland annat Peter Arnesson, Daniel Nordebo och Johan Granath. Detta är en klassisk säsongsavslutning med många finska storfräsare på plats.

mer info:
www.laverastit.com/hs2009/

SM-masstart och stafett

Nu när suchismaken är borta och pinnarna är utbytta mot bestick är det äntligen dags för skidO igen! Efter ett lyckat VM i Japan där sex stycken medaljer bärgades hem till Sverige är det dags att blicka framåt.
SM del 2 avgörs i helgen i den natursköna backhoppningsmetropolen Örnsköldsvik. Tävlngarna ser ut att bli mycket fina med gott som snö, fint väder och en rutinerad arrangörsstab.

På lördag är det masstart med cirka 60 minuters vinnartid. Här spekuleras det mycket om vilka som kommer att ta hem klasserna. I damernas seniorklass blir det stenhårt, där står nämligen tre stycken nykorade världsmästare på startlinjen, och även andra rutinerade namn med VM-medaljer från forna tider på meritlistan! Jag vågar mig knappt på ett tips men jag tror det kommer bli en jämn tävling med en upploppsfight mellan 4-5 åkare! Vem som har bäst spurt är ovisst, men jag sätter nog en slant på Helene Söderlund ändå.

I herrarnas klass är det lika öppet och hårt! Tre nykorade VM-bronsmedaljörer står på startlinjen, med helt olika uppladdningar i bagaget. Erik Rost är i Spanien på OL-läger, Peter Arnesson är hemma i småland och åker skare på Komosse, och jag Daniel Nordebo har tränat en hel del badminton i veckan, så det är ännu mycket ovisst vilken uppladdningsmetod som är det vinnande draget!
Denna klass är otroligt svårtippad, men jag tänker ge det ett försök.
1. Joel Sjölander, stark skogshuggare med bra finish, låga odds
2. Erik Nilsson, mycket bra man-mot-man-åkare vilket kommer att visa sig på lördag

3. Martin Hederskog, förstaårssenior från Göteborg som alla bara väntar på ska ta det stora klivet

Dessa åkare just utanför landslaget vill visa var skåpet skall stå och kommer med all säkerhet att vara med högt upp! Om det räcker så här långt som tipset visar kommer vi att veta på lördag.
Bubblare blir Peter Arnesson som är regerande mästare på distansen, men frågan är hur han klarar omställningen från Småland till Norrland.

Stafetterna dagen efter blir även de en rafflande historia. Nyheten för i år är att det endast är två åkare per lag, vilket kommer göra det otroligt tätt och spännande. I damklassen kommer nog IFK Mora att ligga bra till, tillsammans med Fältjägarna lag 1 och lag 2. Även Alfta-Ösa vill nog ha ett ord med i leken med sitt unga och hungriga lag. Motivation slår klass heter det, Alfta besitter båda.

I herrklassen är smålänningarna från IF Hallby klara favoriter, men utmanas av IFK Mora, med två starka utlänningar i laget, Alfta-Ösa och Domnarvet. Älvsby IF ställer upp med en spännande laguppställning och ska definitivt inte räknas bort eftersom den rutinerade Sture Norén tar hand om ankarsträckan för den anrika Norrbottensklubben.

Väl mött!


VM-drottningen på TV

Helene Söderlund i intervju med SVT! Titta på det HÄR


Tre är rätt, en ska bort...


Tre är rätt, en ska bort...


VM-Guld!!!

Svenska damlaget tog hem guldet pa stafetten under sista dagen pa VM. Marie, Josefine och Helene korde stabilt rakt igenom tavlingen och krossade konkurrenterna.

Herrlaget var lange med i striden om guldet men blev tillslut trea och fick med sig en bronspeng hem.


Mer info kommer...


Påsen och Helene


Så här glad blev Helene idag över sin välförtjänta silvermedalj på sprinten.

Så här glad blev Peter över att Helene åkte så bra...


Övertaggade VM-debutanter ?


Bortglömd intervju med Hokkaidomästaren


Notera att denna intervju gjordes kvällen inför Hokkaido Championship, den 27 februari.

FörvirringMan blir lätt lite konfunderad när man kommer till en annan kultur och ett annat land. Allra helst när man tror att Rollens mamma följt med som journalist för svenska intressen, och ser hennes ackrediteringslapp. Andra detaljer i bilden som vilseleder ens tankebanor är den japanska boken och origami-fågeln. Men innerst inne är nog "Bettan" svensk, tror vi.

Hokkaido Championship

Idag avgjordes Hokkadio Championship och Sverige tog seger i både klass A och B. Den långa banan, A, vanns av Älvsbysonen Daniel Nordebo, tre sekunder före en norrman. I den korta klassen, B, blev det en Svensk trippelseger. Erik Rost segrare, Arnesson och Hammarberg trelad med Bulgaren Belomazhev.

Oavsett kön tävlade man i samma klass. Dock kan vi se svenskor som snabbast på damsidan. Helene Söderlund på bana A, tretton sekunder före norskan Marte Renaas. Josefine Engström dunkade hem B-banan, tjugotalet sekunder före Marie Lund.

Länk till resultat

Spöade Norrmännen en gång till

Efter lunch ställde herrlaget upp i landskamp mot Norge i spelgallerian. Ett avancerat cowboyspel där man satt på varsin springare och beväpnades med varsin revolver. Skarpskyttarna i svenska laget lyckades skjuta ner flest banditer trots att Hokkaido-mästaren lyckades kamma hem noll poäng. 109 - 104 skrevs slutresultatet till Sveriges fördel.

Skidorienterarnas Matorgie

För att ladda för den enorma påfrestning som ett skidorienterings-VM innebär laddar vi skidorienterare med en hel del "lis å mela lis" som man säger i Japan. Dagarna ser ut enligt

Frukost
Risgrynsgröt kokt på vatten

Förlunch
Maxim bar

Lunch
Vitt ris, blandat ris, sushi ris och lite mera ris.

Middag
Sushi, ris, rå fisk, blandat ris, fisk, suchiris osså lite mer ris.

Kvällsfika
Maxim proteindryck 33%För den intresserade kan detta jämföras med våra vänner längdåkarna som just nu befinner sig i Liberec. Se http://www.aftonbladet.se/sportbladet/skidor/article4525543.ab för aftonbladets version.

För att undvika matförgitftning har vi för säkerhetsskull tagit med oss en egen Japansk kock och 2,5 ton matris från Sverige. Resultat: ännu ingen magsjuk.


RSS 2.0