Snökaos

Redaktionen vill börja med att säga Grattis till JG som gissade rätt/kunde den svåra "En ska bort" -frågan!! Idolbilden kommer att levereras när du minst anar det.

Att snöovädret har dragit in över vårt avlånga land, har knappast undgått någon. Här uppe i norr har en ny gren inom skidO-familjen utvecklats. Genom att utnyttja den fantastiska vinden, glida fram på laggarna med så hög fart som möjligt. Den som uppnår högst hastighet över en given sträcka, vinner. Vi kallar denna gren för Kite-Oathlon. Att orienteringsmomentet har kommit i skymundan ser vi inte som ett problem, utan ser istället fördelen med att grenen är väldigt publikvänlig och skulle kunna genomföras på vilken plats som helst. Saknas vind, fixar vi bauta-fläktar som blåser som attan, därmed är biffen kirrad. Vi planerar att skicka ansökan om OS-status redan imorgon.

//UIOF


En ska bort!Först med rätt svar vinner en signerad bild på Erik och en skogsmaskin ÖSA 260!

De är så söta!

I helgen avgjordes de sista JVM-testerna och lagen är nu uttagna. JVM kommer att avgöras parallellt med EM och självklart var vi på plats för att spana in vilka som kommer att göra oss sällskap i Rumäninen.

Följande är uttagna:

Adam "kingkong" Karlsson - "Tänka att få bli masserad av hans muskulösa händer" Kanelin
Anton "spillevinken" Sjökvist - "Han väcker mammakänslorna i mig" ÅZE
Daniel "handsome" Svensson - "Den nya Ekan, grrr!" Juice
Erik "abdominis" Blomgren - "Mr sexpack..." Helene
David "rådjursögat" Bejmer - "Tänk om Johan hade de ögona" Kajjan
Andreas "kanelstången" Holmberg - "Jag har hört att han gillar kanel!" Kanelin

and the bitches are:

Bente Rost
Maria Nordström
Tove Alexandersson
Cajsa Grape
Christina Løvald Hellberg
Magdalena Olsson

/Skidotjejerna


Skidorientering i Sigtuna

Det är inte varje dag skidorienteringstävlingar går att arrangera i Uppland men idag var en dag det gick! Då passade både Åsa och Erik på att deltaga och få fin träning. Förhållandena var goda med -10 grader, stundtals soligt och relativt stort spårsystem. Ett stort tack till Sigtuna OK och tävlingsledare Sten von Heijne som missionerar skidorientering även i dessa sydligare distrikt.

Resultat/Rollen


Storvretaloppet

De två upplandsstationerade landslagsåkarna Erik och Åsa testade idag formen i Storvretaloppet. Båda gjorde bra lopp och fick kliva överst på pallen.

UNT

I morgon är det skidotävling i Uppland. Sigtuna står som arrangör.


Succé

Dubbelseger av de svenska damerna i sprint-stafetten! Imponernade åkning av alla fyra! Helene och Josefine i det segrande laget, och Åsa tillsammans med Kajsa i laget som slutade tvåa.

Även herrarna åkte bra och blev trea, Peter och Erik åkte i det laget. Andralaget med Martin och Johan slutade på en hedrande femteplats, efter att Johan lurat en ryss på väg till sista...

Stafetten var lördagens andra tävling då en individuell sprint åktes på förmiddagen, Josefine och Peter tog varsin tredjeplats i ganska tighta resultatlistor.

Idag har vi haft vilodag och de flesta i laget har åkt en ny form av skidorientering. SkiO-athlon heter denna uppfinning, upplägget är som följer: Åkaren följer ett givet spår där det sitter ett gäng kontroller uppsatta. På åkarens karta finns bara några av dessa och det gäller att ta rätt kontroll när man passerar den. Om fel kontroll tas får åkaren en straffminut eller åka en straffrunda när denne kommer till målet.

Auf wiedersehen!

Leningrad cowboys

Då var årets första WC-deltävling avgjord och Sverige åkte till sig två pallplatser. En tredjeplats till Helene i damklassen, och en till tredjeplats till Erik i herrklassen. Bra jobbat av dessa två!!

Vi andra blandade och gav.... Josefine och Peter stod för top-10 placeringar. Även Kajsa imponerade med sin 15e plats i sin WC-premiär.

Imorrn är det sprint och sprint-stafett, detta är evenemang som vi i svenska laget ser fram emot!!

Spatsiba!

Bildsvep från Ryssland


Trång bussresa


Dålig kommunikation mellan arrangör och bussbolag. De utlovande 19 platser i buss visade sig vara 16 exklusive bagageutrymme. Det blev trångt. Men vi lyckades få med oss all packning och alla åkare, tror vi. Resan gick sedan ganska bra. Passagen över finsk-ryska gränsen gick smärtfritt även den.

Mer film från Arvidsjaur

På min hårddisk gör filerna ingen nytta, så gjorde en liten rulle:Mvh Carl

Skidorientering vinteridrott?!


Tisdagens och onsdagens svenska cuptävlingar ställdes in efter att det varit runt tjugo grader kallt på tisdagsmorgonen.

Först sköts starten en timme innan beslutet om att ställa in både tisdagens långdistans och onsdagens sprint togs. Ett beslut som visade sig vara helt felaktigt. Strax efter lunch på tisdagen visade nämligen termometern sjutton grader (som också är gränsen för tävling) och det hade varit möjligt att köra tävlingen. Att temperaturen på morgonen i dag var femton och en halv grad gör inte saken bättre.

Det är synd att sådana här förhastade beslut ska tas. Arrangörerna som hade fixat ett fint arrangemang tycker nog att det var väldigt synd att det inte blev någon tävling. Det tycker iaf jag och många av de andra åkarna instämmer.

/rollen

Skrivet om masstarts-SM

Paltbladet

Dalarnas tidningar

Indiepop

Smålands stolthet

Frost


Webb-TV: Kyligt Masstarts-SM i Arvidsjaur


Taktisk triumf

Då var alltså årets masstarts-SM avgjort, Arvidsjaur bjöd på fina förhållanden med bra banor och kallt väder. Helene Söderlund gjorde det som hon gjort flera gånger förut. Hon vann alltså. Tvåa blev Elin Vedin och Åsa Z Eriksson spurtade in som trea.

I herrklassen blev det en liten skräll när förstaårssenioren Gurra Nordström plockade hem guldet genom ett taktiskt mycket väl genomfört lopp, detta före Erik Rost, trea blev Sundsvallssonen Martin Hammarberg.I juniorklasserna blev det tre dalasegrar och närking, i D18 vann Frida Erkers, i D20 plockade Kajsa Grape hem det. H18 vanns av Daniel Svensson och i H20 var Adam Karlsson starkast.
Värt att notera är de stora juniorklasserna, roligt att många vill vara med och göra upp om medaljerna!!

Imorgon väntar en långdistans. Förhoppningsvis har vi vädergudarna på vår sida!

Resultat och splits hittar ni på - http://www.obasen.nu/winsplits/online/sv/default.asp?page=classes&databaseId=13320&ct=true

Ciao

Älgskidskytte

Frukostens snackis var älgskidskytte. Det visade sig att grabben vid bordet intill håller på med denna sport. Han är från Älvsbyn, som är Sveriges älgskidskyttecentrum.

Temperaturen är över -17° C så det blir alltså tävling. Jag antar att Sture gjort kluriga och utslaggivande banor.

Biltestmeckat Arvidsjaur

Dags för 2010 års första skidO-tävling. Platsen är Arvidsjaur och denna inlandspärla bjuder på lagom kallt väder, som sig bör när man befinner sig i Norrland. Distanserna som ska åkas är masstart, som också är SM för juniorer och seniorer. Sedan följer långdistans och en sprint. Rymmarstadion står till förfogande under alla tre dagar och Old coach Norén strängar banorna.

Dessa tävlingar utgör också uttagning för diverse världscuptävlingar. Spännande och fina tävlingar väntas det bli.

Auf wiedersehen!


Kartpetting!

I Vemdalen blev det diskussion om den nya kartnormen och det lämnades även in klagomål mot några åkare. Med tanke på detta tar jag nu upp ämnet för att belysa vad som är nytt.

I skidorientering krävs inte samma detaljrikedom på kartorna som i fotorientering. Det blir till och med störande med för mycket detaljer. Detta har med fört att det i den nya normen rekommenderas att onödiga detaljer ej redovisas på kartan. Vattensymbolerna är också ändrade och liknar fotorienteringens sprintnorm. 100% blå (mörkare blå) är farligt område och därmed förbjudet att beträda. 50% blå (ljusare blå) är isbelagt och helt okej att beträda. Sankmarker ska ritas som diffus sankmark även om den är tydlig, detta tack vare att det då blir lättare att läsa spårtrycket. Grönområden ritas endast med ljusgrönt av samma anledning.

 

Jag har gjort i ordning två kartklipp över samma område för att visa fördelarna med den nya kartnormen. Nu hoppas jag att alla arrangörer kommer att använda denna norm fullt ut så att det inte blir några nya missförstånd.


Karta ritad med fotorienteringsnorm


Samma karta omgjord till skidorienteringsnorm.

/Regelfascisten


Någonstans i Norrlands inland, filmenSegrar i Kanonloppet!
Både Erik och Hana vann seniorklasserna i gårdagens Kanonloppet i Hedesunda. Erik gjorde även ett försök att vinna denna tävling för tre år sedan men då fick han ge sig för Klot och Famous. De ställde, som tur var för Erik, inte upp denna gång.


RSS 2.0