Kartpetting!

I Vemdalen blev det diskussion om den nya kartnormen och det lämnades även in klagomål mot några åkare. Med tanke på detta tar jag nu upp ämnet för att belysa vad som är nytt.

I skidorientering krävs inte samma detaljrikedom på kartorna som i fotorientering. Det blir till och med störande med för mycket detaljer. Detta har med fört att det i den nya normen rekommenderas att onödiga detaljer ej redovisas på kartan. Vattensymbolerna är också ändrade och liknar fotorienteringens sprintnorm. 100% blå (mörkare blå) är farligt område och därmed förbjudet att beträda. 50% blå (ljusare blå) är isbelagt och helt okej att beträda. Sankmarker ska ritas som diffus sankmark även om den är tydlig, detta tack vare att det då blir lättare att läsa spårtrycket. Grönområden ritas endast med ljusgrönt av samma anledning.

 

Jag har gjort i ordning två kartklipp över samma område för att visa fördelarna med den nya kartnormen. Nu hoppas jag att alla arrangörer kommer att använda denna norm fullt ut så att det inte blir några nya missförstånd.


Karta ritad med fotorienteringsnorm


Samma karta omgjord till skidorienteringsnorm.

/Regelfascisten


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0