Uttagna lag till JVM och UEM i Bulgarien

JVM-laget
Herrar: Jimmy Larsson, Alfta-ÖSA OK, David Bejmer, Bromma-Vällingby SOK, Calle Grape, Domnarvets GoIF, Gustav Nordström, Gävle OK, Carl Magnusson, IFK Moras OK, Erik Blomgren, Stora Tuna IK SK.
Damer: Maria Nordström, Gävle OK, Elin Vedin, Midälva OK, Therese Sahlin, Midälva OK, Maja Persson, Ställbergs IK, Christina Lövald Hellberg, Täby OK, Kristina Nordebo, Älvsby IF SK.

UEM-laget
Herrar: Linus Karlsson Filipsads SF, Adam Karlsson Garphyttans IF, Andreas Holmberg, Korsnäs IK SK, Anton Sjökvist, Stora Tuna IK SK.
Damer: Bente Rost, Alfta-ÖSA OK, Maria Bois, Malung OK Skogsmårdarna, Tove Alexandersson, Stora Tuna IK SK, Malin Eriksson, Tierps SOK.

Saxat från skido.nu


Foto: Per Frost

Svenska SkidoCupen, Venjan

I helgen avgjordes tredje omgången med svenska skidocupen. Denna gång i Venjan. Förhållandena var fina med 1-3dm snö och härligt vinterväder.

På lördagen var det stafetter och dom som inte uppmärksammat innan start att det var genföre fick sig en rejäl överraskning. Det gick nämligen att åka hur som helst i terrängen:) Åkarna som bemästrade detta bäst var Rollen och Joel i Alfta-Ösas förstalag och Johanna och Elin i Midälvas lag. Dagen till ära gjorde GSK Batong stafettpremiär för vintern och placerade sig på en fin fjärde plats just bakom Domnarvet och kombin mellan Älvsbyn/Kovland.

Idag skulle det varit långdistans men pga det snabba föret och lite förkortad banlängd så blev det snarare medeldistans. Många åkte snabbt idag tack vare höghöjdseffekt och tävlingssug men bäst åkte Rollen och Josefine (båda Alfta!). Kul att se att flera orienterare tog chansen att pröva skido idag.

Nu väntar uttagningar för WC-truppen till Bulgarien och många juniorer är säkert nervösa då deras trupper för JVM och UEM också ska tas ut. Mer om det senare.

Resultat från helgen: http://www2.idrottonline.se/default.aspx?id=55100

Tillbaka i Sverige

Ja då är vi tillbaka till det snöfattiga Sverige vilket känns lite trist men samtidigt skönt att vara hemma! I Falun är snödjupet ca 0-1 cm men i Sörskog en 20 minuters resa bort ligger det 4 dm härlig puder och 18 km spår! Det rycktas även om skid-O spårsystem där inom några dagar.

Konstsnö finns i allafall och idag har vi kört ett 10 km lopp arrangerat av skidhögskolan i Bergebo. Induviduell start och fri stil var förutsättningarna på den snabba banan. Jocke engström stack av med segern före Johan Henriksson sedan var det en hög skidorienterare. Påsen 3a OL-davve 4a, Nordebo 5a och JG 6a. Imponerande av OL-davve som gör skid-O comeback i helgen!
I damklassen skåpade Josefin efter ett starkt lopp.

Imorn ska flera av oss till Sörskog igen.

Nordebo

Tomas för stafettlaget till segerGrabbarna som fixade guldskidorna

image88
Mats, Martin och Lasse

En helt vanlig ledar/vallardag

Snart har jag tvättat klart och packat in sakerna där de ska vara. Under tiden som jag gjort det så har det mognat fram att det skulle sitta fint med mitt blott andra inlägg på skid-o världens bästa blogg.

Bloggande ska helt och fullt handla om en vanlig dag i den bruuuutalt vackra Engadindalen.

Eftersom min ständige rumskamrat och förbundskapten Sture Norén alltid vill få ett snack med vallarna innan det de går in i pulverdimman så ställer vi klockan på 07:00 lokal tid. Men just denna morgon skrämmer Lasse "the Waxer" sjölander livet ur Sture då han knackar på klockan 06:40 lokal tid. Sture (som har haft nerverna utanpå sen han fick höra att det råder skitsjuka i både finska och norska lägret) får hjärtat i halsgropen för han tror att det är en av åkarna som ska berätta att de har insjuknat. Lasse skrattar han vill bara ha bilnyckeln för att packa minibussen.

Jag låter Sture göra sina morgonbestyr innan jag kliver ur sängen vi är vi maten samtidigt i alla fall. Kan det bero på min ringa ålder att jag är så kvick i vändningarna.

Väl vid frukost så har vallarna (Mats, Martin och Lasse) börjat plåga i sig den kalla gröten. Jag ser också att de har tagit en croissant med nutella till för att sätta tänderna i. Själv äter jag en riktig sockerbomb till frukost.

FruktyogHurt
Kalaspuffar
Croissant med mycket nutella
juice och en skvätt kaffe inte en hel kanna som de vuxna dricker.

Denna dag åker vallarna och jag 08:20 lokaltid till tävlingscentrum för att sätta upp glidtestet. På plats gör vallarna en sista putsning på laggen och jag åker ner och hämtar några av åkarna. Hertz i Italien hyr nämligen ut bilar som inte startar och har alldeles för lite mönsterdjup. Då det kan vara halt på alpvägar i januari kör vi bara med en buss och låter arrangörens Shuttle Bus transportera övriga.

Glidtesterna är i full gång och eftersom vallarna återigen har gjort ett bra jobb så har åkarna svårt att välja mellan paren. Det börjar dra ihop sig för start och solen tittar fram bakom alptopparna dags att fälla ner solbrillorna och förbättra på solbrännan i ansiktet.

Dagens tävling är masstart långdistans. Nu är det dags för mig att verkligen kliva fram och ta hand om överdragskläderna. Jag försöker hitta på ett bra system så jag håller ordning på vems som är vems det slutar tillslut att all käderna ligger i en stor hög. Så var det den obigatoriskaÅsazetterbergerikssonlyckokrameninnanstart. Starten går och inga incidenter förflyttar mig till coachingzonen där Sture och vallarna står för att langa vätska. Sture blir nervös igen och börjar hälla upp lite för tidigt. När åkarna kommer ser det bra ut Rollen i tät Påsen är också med Tomp har en liten bit upp och förstaårssenioren Danne imponerar. Rapporter från skogen gör att Sture inte vet vad han ska ta vägen då topp 3 är svenskar och strax därefter varvar Helen och hon har chans på silver. Jag är lugn som vanligt vet ju var de går för. Resten är redan GULD-historia. När åkarna kom imål fick jag reda att de var fjärilar på banan och det gör mig påmind om det utomordentliga lägret i Arvidsjaur där jag strängat en tuff bana med just fjärilar. När tjejerna gick imål var det både upp och ner, men har man med riktiga tävlingsmänniskor att göra så kommer det en och annan tår av besvikelse.

Blomstercermonin avklarades med bravur och det blev dags för den obligatoriska pastalunchen. Det är nu jag har min chans att få bli lite svettig. försöker få en timma om dagen. För att snabbt byta om och åka på manschaftsfhürersittsung (kan vara lite felstavat). Denna gång blev finnarna sura på lottningen men tävlingsledaren höll inte med och det höll på att urarta ordentligt.

Middagen var som vanligt här i schweiz 4 rätter och minst 2 timmar senare så åker hela gänget upp till den stora prisutdelningen på torget i den pittoreska byn S-chanf. Även denna dag fick vi stämma upp i nationalsången.

Det är nu det börjar på allvar för ledarna. När åkarna börjar ladda för morgondagen med plump, kvällsfika och sömn så bjuder Mats "Piteskidslip" Lundgren på utomordentligt gott skarklister. Sen fortsätter det med historier från framförallt längdlandslaget där Sture har en bred reportoar. En öl till och så måste det smakas på lite whisky med. Det ska tilläggas vallarna har gjort grovjobbet innan drickapausen. Eftersom min största talang (enligt Sture) är att sova så går jag och lägger mig vid ett tiden. Hårdingarna sitter upp ett tag. Så länge att Sture inte hinner lägga ifrån sig penna, Sudoku och släcka lampan innan han somnar.

Detta var en typiskt dag med lite modifikation när världens bästa skido lag skördar framgångar på Europamärskap

Guld Silver Brons Totalt
3 1 5 9
om man räknar det delade som två

image87

/Ledarjocke


We are the champions

Första laget klarade pressen och kunde vinna gàrdagens stafett. Damerna bärgade ett brons och det andra herrlaget àkte in pà en sjätte plats och var därmed näst bästa andralag.

I första laget inledde Pàsen med att skicka ut Rollen först pà andra sträckan. Rollen höll koll pà grejorna och kunde även hann växla först. Pà sista àkte "full pull"-Löfgren. Till en början drygade han ut försprànget men han blev sedan upphunnen. I avslutningen av banan var det dock ingen av Norge och Finland som ràdde pà Löfgren.

Damerna gjorde en bra stafett rakt igenom och pà sista sträckan sàg det ut som Helene skulle gà mot sträckseger men ett sent misstag sabbade.

För det andra herrlaget kunde stafetten tagit slut redan pà första sträckan dà Nordebo bröt skidan men JG som àkte i en kombination mellan Sverige och USA, offrade sitt lopp och gav Nordebo sin skida. En riktig gentleman.

Avslutningsfesten blev som vanligt lyckad och som ett litet plus var att vi àkte buss dit och fick sàledes en bussfest ocksà:)


Nya medaljer!

Dagens medeldistans gav två nya medaljer till Sverige. Det var Rollen och Tomp som delade tredje platsen. Påsen var sexa och bäste dam var Josefine på tionde plats.

Kommentarer om loppen:

Rollen; "Bra ol-tekniskt men jag kände fortfarande av långdistansen."

Tomp; "Nöjd med medaljen men loppet var inte helt perfekt."

Påsen; "Pigg i kroppen och det gick bra förutom en kontroll. Där läste jag till fel kontroll och tappade allt för mycket."

Josefine; "Ganska nöjd men gjorde några misstag i slutet."

För övrigt bör tilläggas att Nordebo återigen gjorde ett mycket bra lopp (tolfte plats) och att Helene blev utskälld av ryskan Tatiana Kozlova. Kozlova tyckte att Helene borde läsa kartan bättre när de bommade och Kozlova inte visste var de var!

Resultat och bilder finns på http://live.skiolem08.ch/

Succe i EM!

En kort rapport från Schweiz! Igår dominerade Sverige med guld till Tomas Löfgren och Brons till Peter Arnesson, och idag blev det en trippel! Erik Rost etta, Påsen tvåa och Tomp trea! Alla inom 11 sekunder. På damsidan åker Helene Söderlund mycket bra och är inte långt ifrån medaljer.
Nu ska vi fika.

Resultat HÄR

MVH Nordebo

Dryyyga killar!

Killarna är så dryga så nu ska vi kolla på film,,,,woooöööööwwwwwww

/Josiegrosie

Påsen är smidig som en katt


Kockarna skojjar till det


Dag 3 eller var det dag 2

Ännu en trevlig dag har avverkats. Vi har besökt familjen Spoerrys alppalats som förövrigt har europas kanske bästa läge med milsvid utsikt över fjäll och dalar. Där bjöds det på diverse mat och fika och gladast var nog Tobias som därmed slapp laga middag! Snabbt beslutade dock vi andra att han får morgondagens lunch istället.
För övrigt har vi diskuteras hur många dagar vi har varit här, allt från två till fyra har varit i ropet.

Vi har även tränat lite. Under träningen hedrade vi "Särna-Hedlund" för sitt OS-guld genom att åka i den gamla OS-terrängen.
 

Hälsningar Le Paasse, Rollen, Dankan


Najs i Pontresina/Hammarn

Framme i Pontresina


Vi hade en fin bilfärd från Milano igår. Idag har vi åkt skidor i finvädret. Bilder kommer inom kort. Håll till godo med denna video först.

Idag bär det av!

Nu är det snart dags för vinterns höjdpunkt, EM! Tävlingarna börjar fjortonde men vi börjar vårt uppladdningsläger redan imorgon. Vi kommer bo i Pontresina som är en by en liten bit från tävlingsorten S-Chanf.

Truppen kompletterades med Daniel Nordebo efter veckans tävlingar, som också var sista tävlingarna inför EM.

Torsdagens SM-masstart vanns av Påsen och Josefine. Josefine som visat väldigt fin form på slutet och bla spöat landslagsåkare i längd på längdtävlingar:P Sprintstafetterna på kvällen lyckades Alfta-Ösa (herr) och Fältjägarna (dam) ta hem. På fredagens långa medeldistans var Josefine återigen snabbast och i herrklassen kunde Rollen plocka ner Påsen på jorden. Dessa tävlingar var bra genomkörare och vi fick mycket bra kartträning.

Ni kommer förhoppningsvis få uppdateringar från uppladdningslägret kommande vecka.

Over and out! Rollen

Eftersnack


Eftersnacket på masstarts-SM handlade tydligen mest om en viss maträtt...

RSS 2.0