Svenska SkidO Cupen

I helgen har Svenska SkidO Cupen avgjorts i Boden. Dessa tävlingar lockade ungefär 4-5 svenska startande i varje klass. Detta trots att tävlingen arrangeras av några välmeriterade klubbar, har ett bra upplägg och kan bjuda på bra snöförhållanden. Dessutom ligger Boden relativt lättillgängligt med stambanan i stan och flygplats inom 30 minuters resa.
Då kan man fråga sig varför det inte kommer fler startande??

skido.nu kom det idag ut en artikel om just detta ämne.

Där står det lite vettigt och det visar att det i allafall finns en drivkraft att förbättra Svenska Cupen i framtiden. För som det är nu kan det inte fortsätta om sporten inte helt ska dö ut.
 
Jag har funderat lite hur man ska kunna lösa detta problem.

För det första förstår jag inte hur den person som bestämde att lägga en sverige-cup i skidO samtidigt med ett SM / JSM i längd har tänkt. Dessa två idrotter som är så lika varandra som det går att komma, och dessutom ligger under samma förbund, ska väl inte ha värdetävlingar samma helg?? När det dessutom är så lätt att planera så att man undviker krockar, ja då förstår jag ingenting. Redan nu i veckan har stomprogrammet för nästa års längdtävlingar kommit ut (läs Här), detta gör att det borde vara enormt lätt att planera ut fem helger (SM+sverigecup) med skidorienteringstävlingar till nästa år, utan krockar. 

Trots det jag skrev i början, med fina transportmöjligheter, så är det nog många som drar sig för att åka till Norrbotten och tävla i mitten av mars. I stort sett alla av Sveriges skidO-elit bor ju i Dalarna (Mora och Falun/Borlänge) och därför är det kanske rimligt att lägga avslutningshelgen i Dalarna, och hellre lägga "Norrbottenstävlingen" i början av vintern då motivationen hos de aktiva är större och reslusten starkare. 

I skido.nu artikel står det att förra året i Luleå under samma helg, så var det betydligt större startfält. Detta är pga att det då var en SM-distans. Detta gör det mycket mer prestigefullt och lockar lite mer folk. Svenska cupen är det nog inte många som bryr sig om igentligen ett år som detta när det delas ut 0 kr i prispengar. Man blir inte rik på skidorientering och att ta ledigt en dag från jobbet kanske inte så många tycker är värt för att få åka några tävlingar.

En sista sak jag har att säga är att detta problem är ju inte bara tråkigt för de aktiva som missar tävlingar, utan även (framförallt?) för arrangörerna som gör ett jättejobb och planerar för bra tävlingar i perfekt skidO-terräng, och sen kommer det inga startande! Tappar klubbarna suget att fortsätta arrangera tävlingar, ja det gynnar ju inte direkt denna fina idrott.

Det var allt jag hade att säga för idag.

Daniel Nordebo

Kommentarer
Postat av: Carl M

Ja, med en bättre planerad tävlingssäsong kan allt bli bättre. Men var nog svårt att ändra på denna säsong, om jag inte minns fel ändrades det in i det sista för att inte ännu fler tävlingar skulle krocka med stora längdtävlingar.

Lite känns det som om intresset från juniorsidan tyvärr dör ut lite efter uttagningen till jvm/uem. Dels eftersom den tävlingen är vi juniorers stora mål och dels eftersom orienteringssäsongen ligger såpass nära. Så inför nästa år då jvm går såpass tidigt vore det kanon om ett nytt system för cupen tas fram så att den inte blir ointressant efter halva vintern då snötillgångarna och därmed förutsättningarna för riktigt grym skidO är som allra bäst. Att lägga SM-tävlingarna sent och i norrland tror jag vore bra för deltagarantalet också.

2008-03-16 @ 22:33:19
Postat av: Adam

Jag håller med er båda två det är ju inte så smidigt att lägga skido cup sammtidigt som längd sm eftersom det är många som dubblerar,..

2008-03-17 @ 19:41:09

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0